Annons

Glutenfria frukostrutor med frön

Det här brödet måste ni bara baka om ni letar efter ett gott frukostbröd. Det har en fantastiskt god smak och jag gillar tuggmotståndet som fröna ger. Konsistensen och saftigheten är också precis som vanligt grovt bröd tycker jag och ingen kan tro att det är glutenfritt!

Glutenfria frukostrutor med frön på plåt

Glutenfria frukostrutor med frön (10-12 st)
25 g jäst
200 g (2 dl) mjölk
250 g (2 1/2 dl) vatten
10 g (1 msk) fiberhusk
45 g (1/2 dl) rapsolja
70 g (1/2 dl) mörk sirap (går att minska till hälften om man vill ha mindre sött bröd)
70 g (1 dl) solroskärnor
30 g (1/2 dl) linfrön
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
5 g (1 tsk) salt
120 g (2 dl) grov glutenfri mjölmix, tex Semper (går att byta ut mot ljus mjölmix)
240 g (4 dl) ljus glutenfri mjölmix, tex Finax röda (går att byta ut mot grov mjölmix)

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan.
  3. Vispa ner fiberhusk, olja, sirap, solroskärnor, linfrön och havregryn. Låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt salt och mjölmix och arbeta ihop degen ordentligt med degkrokar (gärna i assistent).
  5. Strö lite mjölmix runtom degen och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Strö lite mjölmix ovanpå degen och platta ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär i rutor och lägg rutorna på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 12-15 minuter.
Annons
Glutenfria frukostrutor på plåt innan gräddning
Brödet innan gräddning
Annons
Glutenfria frukostrutor med frön efter gräddning
Brödet efter gräddning
Annons

Glutenfritt frukostbröd med frön till frukost

Dela på:

13 kommentarer till “Glutenfria frukostrutor med frön”

  1. Margaretha skriver: 30 juni, 2020

    Hej!
    Vad tror du om att dubbla receptet?Har du testat det?
    Mvh
    Margaretha


    1. Anneli Bark skriver: 2 juli, 2020

      Hej! Jag tror absolut att det går bra att dubbla receptet. Lycka till!


  2. Helen skriver: 4 juli, 2020

    Mycket goda frukost frallor! 😋
    TACK!


    1. Anneli Bark skriver: 7 juli, 2020

      Vad roligt att du gillade dem! Tack 🙂


  3. Maria skriver: 10 juli, 2020

    Sååå goda och saftiga!!


    1. Anneli Bark skriver: 15 juli, 2020

      Vad roligt att du gillade receptet! Kram


  4. Melinda skriver: 25 augusti, 2020

    Alltså på riktigt det bästa glutenfria bröd jag någonsin bakat! Vill typ gråta av glädje för att ha hittat något som smakar som vanligt bröd


  5. Melinda skriver: 25 augusti, 2020

    Alltså på riktigt det bästa glutenfria bröd jag någonsin bakat! Vill typ gråta av glädje för att ha hittat något som smakar som vanligt bröd


    1. Anneli Bark skriver: 28 augusti, 2020

      Åh vad glad jag blir, tusen tack!


  6. Ingalill skriver: 26 augusti, 2020

    Väldigt gott bröd men kladdig och svårhanterlig deg. Vägde alla ingredienser. Kanske olika mjölsorter ger olika resultat? Jag använder Mixwells mjölmixer.


    1. Anneli Bark skriver: 28 augusti, 2020

      Hej! Degen blir lite kladdig när jag gör den men det avhjälps genom att strö mjölmix runt degen innan jäsning samt stjälpa upp på mjölat bakbord och mjöla händerna lite vid utbakning. Jag upplever då att den är lätt att hantera. Jag har inte provat att baka med Mixwell och det kan mycket väl vara så att det blir ett annat resultat med den än med Finax och Semper som jag har använt. Olika mjölmixer kan ge olika resultat.


  7. Helena skriver: 3 september, 2020

    Hej, brödet är jättegott, saftigt och smular inte …jag bakade dubbel sats, använde långpannan till spisen och det fungerade jättebra. Tack för alla dina goa recept!


    1. Anneli Bark skriver: 18 september, 2020

      Hej! Vad roligt att höra att du gillar receptet, tack så mycket! Kram


Annons

Laddar