Annons

Glutenfria frukostrutor

Fluffigt och gott ljust glutenfritt bröd som bakas i långpanna och passar bra till frukost. Det är faktiskt till och med min nya frukostfavorit. Jag fryser in rutorna itudelade och rostar i brödrosten direkt från frysen, obeskrivligt gott!

Glutenfria frukostrutor

Jag använder nästan alltid fiberhusk i mina bröddegar för att få degarna lätthanterliga och för att brödet ska bli saftigt. Här tänkte jag att jag skulle prova att baka utan fiberhusk och istället kokade jag upp vätska och potatismjöl för att få en tjockare degvätska. Från början tänkte jag att det skulle bli frallor men degen blev i kladdigaste laget så jag beslutade mig för att baka den i långpanna istället. Det blir inte alltid som man tänker sig men i det här fallet blev resultatet väldigt bra och långpannebrödet blev saftigt och fluffigt, precis som jag vill ha det!

Annons

Glutenfria frukostrutor (ca 12 st)
250 g (2 1/2 dl) vatten
250 g (2 1/2 dl) mjölk
25 g (2 msk) potatismjöl
50 g jäst
40 g (2 msk) ljus sirap
1 tsk salt
1 uppvispat ägg
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
540 g (9 dl) glutenfri mjölmix

  1. Blanda vatten, mjölk och potatismjöl i en kastrull och koka upp under vispning tills vätskan tjocknar. Låt svalna till 37 grader. Ställ kastrullen i kallt vatten om du vill skynda på processen.
  2. Smula ner jästen i en degbunke och vispa ut den med ca 1 msk kallt vatten.
  3. Vispa ner degvätskan.
  4. Tillsätt sirap, salt, ägg, havregryn och mjölmix. Arbeta ihop degen ordentligt, gärna i assistent. Obs! Degen ska vara kladdig, tillsätt inte mer mjölmix.
  5. Häll den lösa degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa under bakduk i ungefär en timme.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.
  8. Låt svalna och skär i rutor.

Glutenfria frukostrutor

Dela på:

Annons

Laddar