Annons

Glutenfria gifflar med mandelmassa

Gifflar med mandelmassa är något som mamma brukade baka när jag var liten och som jag alltid tyckt väldigt mycket om. Nu har jag för första gången testat att baka glutenfria gifflar med mandelmassa och de blev precis så goda som jag minns att mammas gifflar var. Här kommer mitt recept på glutenfria gifflar fyllda med krämig mandelmassa.

Nästa gång du bakar kanelbullar, testa att baka några gifflar med mandelmassa istället. Jag använder samma deg som till mina kanelbullar så varför inte göra hälften kanelbullar och hälften gifflar? Eller bara gifflar, det är ju så otroligt gott!

Annons

Glutenfria gifflar med mandelmassa

Glutenfria gifflar med mandelmassa (32 st)
50 g jäst
500 g (5 dl) mjölk
20 g (2 msk) fiberhusk
150 g rumsvarmt smör
140 g (1 dl) vit sirap
45 g (1/2 dl) strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
630 g (10 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

Annons

Fyllning:
125 g rumsvarmt smör
150 g mandelmassa, grovriven
1 msk vaniljsocker

1 uppvispat ägg till pensling

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken till 37 grader och vispa ut jästen med den.
  3. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar, gärna i assistent.
  5. Mjöla den kladdiga degen runtom med mjölmix och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix och arbeta eventuellt in lite mer mjölmix om degen är för kladdig. Försök att använda så lite mjölmix som möjligt för att få saftiga gifflar.
  7. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut varje bit till en rundel, ca 30 cm i diameter. Skåra den så att det bildas 8 trianglar.
  8. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och lägg en klick fyllning på basen av triangeln. Rulla sedan ihop från den breda delen mot spetsen till en giffel. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  10. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Annons

Glutenfria gifflar med mandelmassa

Dela på:

Annons
Annons
Annons

ANNONS

Ge bort en prenumeration och få en gåva

Läs mer och beställ här

Julkampanj 2019

På prenumerera.se hittar du tidningar och prenumerationer för alla smaker. Bland våra kända varumärken finns bland annat Hemmets Veckotidning, Allas, Femina, Allers, Elle, Året Runt och Måbra. Just nu får du en fin julgåva på köpet.

Läs mer och beställ här

Annons

Laddar