Glutenfria grötbullar (ca 10 st)
55 g (1 1/2 dl) glutenfria havregryn
250 g (2 1/2 dl) vatten
50 g smör
25 g jäst
200 g (2 dl) mjölk
10 g (1 msk) fiberhusk
30 g (2 msk) strösocker
1 tsk salt
360 g (6 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda
- Blanda havregryn och vatten i en kastrull och koka ihop till en gröt.
- Ta kastrullen från plattan och tillsätt smöret i klickar. Rör om tills smörklickarna har smält.
- Smula jästen i en degbunke och rör ut den med lite av mjölken. Rör ner resten av mjölken i gröten och se till att gröten inte är varmare än fingervarm (37 grader). Om den är det låter du den svalna lite till.
- Tillsätt den fingervarma gröten i degbunken.
- Tillsätt fiberhusk, strösocker, salt och mjölmix. Arbeta ihop degen med elvispens degkrokar eller i assistent.
- Strö mjölmix runtom den kladdiga degen och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på ett bakbord (gärna en silikonduk) mjölat med mjölmix. Forma degen till en rulle och dela den i 10 bitar. Forma bitarna till runda bröd. Försök att hantera degen så lite som möjligt, doppa den runtom i mjölmix om den är kladdig. Arbetar du in mer mjölmix i degen finns risk att de färdiga grötbullarna blir torra.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10-12 minuter.
Fler tips på gott glutenfritt bröd:
Glutenfria lyxfrallor
Glutenfria solrosrutor i långpanna
Glutenfria tekakor
Glutenfritt frukostbröd med lingon
Glutenfritt rostbröd
Glutenfria hålkakor
8 kommentarer till “Glutenfria grötbullar”
Super gott!
Jag blandade degen i en plastpåse. Degen fick även jäsa i den, sen tryckte/spritsade jag ut bröden på plåten. Tillförde inte något mer mjöl än det som står receptet. Smidigt och resultatet blev supergott och utan kladd.
Tack för ett bra recept!
Vad smidigt det låter, tack för tipset! Jättekul att du gillade receptet! Kram
Absolut det godaste och bästa receptet. Lätt att baka ut och variera med olika mjölmixer och frön. Tack!
Vad glad jag blir att du gillar receptet. Tack!
Är de goda dagen efter med eller måste de frysas ner?
Hej! Grötbullarna är saftiga och goda även dagen efter.
Bakade idag dessa bullar som blev suveränt goda, jag gjorde både runda och så tog jag skivorna som jag skar av rullen och bara flyttade över på plåten sååå JÄDRA bra det blev hade mjöl uppe på bullen
Vad roligt att du gillade receptet!