Annons

Glutenfria grötbullar

Här kommer receptet på supersaftiga och supergoda grötbullar. Precis som namnet antyder bakas bröden på havregrynsgröt som ger näring och god smak. De här saftiga grötbullarna är ett hett frukosttips!

Glutenfria grötbullar

Glutenfria grötbullar (ca 10 st)
55 g (1 1/2 dl) glutenfria havregryn
250 g (2 1/2 dl) vatten
50 g smör
25 g jäst
200 g (2 dl) mjölk
10 g (1 msk) fiberhusk
30 g (2 msk) strösocker
1 tsk salt
360 g (6 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

  1. Blanda havregryn och vatten i en kastrull och koka ihop till en gröt.
  2. Ta kastrullen från plattan och tillsätt smöret i klickar. Rör om tills smörklickarna har smält.
  3. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med lite av mjölken. Rör ner resten av mjölken i gröten och se till att gröten inte är varmare än fingervarm (37 grader). Om den är det låter du den svalna lite till.
  4. Tillsätt den fingervarma gröten i degbunken.
  5. Tillsätt fiberhusk, strösocker, salt och mjölmix. Arbeta ihop degen med elvispens degkrokar eller i assistent.
  6. Strö mjölmix runtom den kladdiga degen och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  7. Stjälp upp degen på ett bakbord (gärna en silikonduk) mjölat med mjölmix. Forma degen till en rulle och dela den i 10 bitar. Forma bitarna till runda bröd. Försök att hantera degen så lite som möjligt, doppa den runtom i mjölmix om den är kladdig. Arbetar du in mer mjölmix i degen finns risk att de färdiga grötbullarna blir torra.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10-12 minuter.
Annons

Glutenfria grötbullar

Annons
Annons
Dela på:

8 kommentarer till “Glutenfria grötbullar”

  1. Sara skriver: 23 januari, 2020

    Super gott!
    Jag blandade degen i en plastpåse. Degen fick även jäsa i den, sen tryckte/spritsade jag ut bröden på plåten. Tillförde inte något mer mjöl än det som står receptet. Smidigt och resultatet blev supergott och utan kladd.
    Tack för ett bra recept!


    1. Anneli Bark skriver: 23 januari, 2020

      Vad smidigt det låter, tack för tipset! Jättekul att du gillade receptet! Kram


  2. Tina Skaneby skriver: 6 juni, 2020

    Absolut det godaste och bästa receptet. Lätt att baka ut och variera med olika mjölmixer och frön. Tack!


    1. Anneli Bark skriver: 6 juni, 2020

      Vad glad jag blir att du gillar receptet. Tack!


  3. Marie skriver: 12 oktober, 2020

    Är de goda dagen efter med eller måste de frysas ner?


    1. Anneli Bark skriver: 16 oktober, 2020

      Hej! Grötbullarna är saftiga och goda även dagen efter.


  4. Iriz skriver: 6 december, 2020

    Bakade idag dessa bullar som blev suveränt goda, jag gjorde både runda och så tog jag skivorna som jag skar av rullen och bara flyttade över på plåten sååå JÄDRA bra det blev hade mjöl uppe på bullen


    1. Anneli Bark skriver: 7 december, 2020

      Vad roligt att du gillade receptet!


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar