Här hittar du mitt originalrecept på glutenfria hönökakor för dig som föredrar ljusare bröd. Glutenfria grova hönökakor 25 g jäst 300 g (3 dl) mjölk 100 g (1 dl) vatten 45 g (1/2 dl) rapsolja 70 g (1/2 dl) ljus sirap 1/2 tsk salt 70 g (2 dl) glutenfria havregryn 10 g (1 msk) fiberhusk 1 tsk bakpulver 50 g (1 dl) bovetemjöl 75 g (1 1/2 dl) durramjöl 220 g (4 dl) grov glutenfri mjölmix, tex Finax gröna Smält smör till pensling Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan. Vispa ner olja, sirap, salt, havregryn och fiberhusk och låt svälla i 10 minuter. Tillsätt bakpulver, bovetemjöl, durramjöl och mjölmix och arbeta ihop degen ordentligt i assistent eller med elvispens degkrokar. Degen ska vara kladdig. Strö lite mjöl runtom degen och låt den jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Stjälp upp degen på ett bakbord lätt mjölat med mjölmix. Rulla degen i mjölmix om den är kladdig men försök att inte arbeta in mer mjöl. Dela degen i fyra bitar och forma till bollar. Kavla ut dem till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar med bakplåtspapper. Nagga kakorna och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bröden med smält smör. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar. Prova också mina naturligt glutenfria hönökakor och glutenfria hönökakor i långpanna.