Annons

Glutenfria grova hönökakor

Här har jag tagit mitt populära recept på hönökakor och bytt ut det ljusa mjölet mot lite grövre mjölsorter. Både durra- och bovetemjöl är rika på mineraler och fibrer och ger en god fullkornssmak.

Här hittar du mitt originalrecept på glutenfria hönökakor för dig som föredrar ljusare bröd.

Glutenfria grova hönökakor

Glutenfria grova hönökakor
25 g jäst
300 g (3 dl) mjölk
100 g (1 dl) vatten
45 g (1/2 dl) rapsolja
70 g (1/2 dl) ljus sirap
1/2 tsk salt
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
10 g (1 msk) fiberhusk
1 tsk bakpulver
50 g (1 dl) bovetemjöl
75 g (1 1/2 dl) durramjöl
220 g (4 dl) grov glutenfri mjölmix, tex Finax gröna
Smält smör till pensling

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan.
  3. Vispa ner olja, sirap, salt, havregryn och fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt bakpulver, bovetemjöl, durramjöl och mjölmix och arbeta ihop degen ordentligt i assistent eller med  elvispens degkrokar. Degen ska vara kladdig.
  5. Strö lite mjöl runtom degen och låt den jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord lätt mjölat med mjölmix.
  7. Rulla degen i mjölmix om den är kladdig men försök att inte arbeta in mer mjöl. Dela degen i fyra bitar och forma till bollar. Kavla ut dem till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar med bakplåtspapper.
  8. Nagga kakorna och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  9. Pensla bröden med smält smör.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar.
Annons

Glutenfria grova hönökakor efter jäsning

Annons

Glutenfria grova hönökakor innan gräddning

Grova glutenfria hönökakor efter gräddning

Annons

Nygräddade glutenfria grova hönökakor

Grova glutenfria hönökakor

Dela på:

2 kommentarer till “Glutenfria grova hönökakor”

  1. Emelie skriver: 26 januari, 2021

    Blir det ungefär en plåt (som med de ljusa) om man inte vill baka ut runda kakor?


    1. Anneli Bark skriver: 30 januari, 2021

      Ja det tror jag 🙂


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar