Här hittar du mitt originalrecept på glutenfria hönökakor för dig som föredrar ljusare bröd.
Glutenfria grova hönökakor
25 g jäst
300 g (3 dl) mjölk
100 g (1 dl) vatten
45 g (1/2 dl) rapsolja
70 g (1/2 dl) ljus sirap
1/2 tsk salt
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
10 g (1 msk) fiberhusk
1 tsk bakpulver
50 g (1 dl) bovetemjöl
75 g (1 1/2 dl) durramjöl
220 g (4 dl) grov glutenfri mjölmix, tex Finax gröna
Smält smör till pensling
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan.
- Vispa ner olja, sirap, salt, havregryn och fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
- Tillsätt bakpulver, bovetemjöl, durramjöl och mjölmix och arbeta ihop degen ordentligt i assistent eller med elvispens degkrokar. Degen ska vara kladdig.
- Strö lite mjöl runtom degen och låt den jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på ett bakbord lätt mjölat med mjölmix.
- Rulla degen i mjölmix om den är kladdig men försök att inte arbeta in mer mjöl. Dela degen i fyra bitar och forma till bollar. Kavla ut dem till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar med bakplåtspapper.
- Nagga kakorna och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Pensla bröden med smält smör.
- Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar.
Prova också mina naturligt glutenfria hönökakor och glutenfria hönökakor i långpanna.
2 kommentarer till “Glutenfria grova hönökakor”
Blir det ungefär en plåt (som med de ljusa) om man inte vill baka ut runda kakor?
Ja det tror jag 🙂