Annons

Glutenfria hålkakor

Hålkakor är något som min mormor brukade baka när jag var liten och jag älskade det brödet. Nu har jag äntligen lyckats ta fram ett recept på glutenfria hålkakor som smakar nästan likadant som mormors. De här brödet är min favorit till frukost just nu, enkelt att baka och jättegott.

 

Glutenfria halkakor

Glutenfria hålkakor (2 st)
50 g jäst
50 g smör
250 g (2 1/2 dl) mjölk
200 g (2 dl) vatten
20 g (2 msk) fiberhusk
1 msk strösocker
1 tsk salt
2 tsk brödkryddor
17 g (1 dl) pofiber
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
300 g (5 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölk och vatten och värm vätskan till 37 grader.
  3. Häll vätskan över jästen och vispa tills den löst sig. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen ordentligt med degkrokar i ca 5-10 minuter. Strö lite mjömix runtom degen och låt den vila under bakduk i ca 20 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett bakbord lätt mjölat med mjömix. Dela degen i två delar, rulla till bollar och platta ut till kakor med en diameter på ca 20 cm. Stansa ut ett hål i mitten på varje kaka med ett mått eller ett litet glas.
  6. Lägg bröden (och ”hålen”) på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem.
  7. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.

Glutenfria halkakor

Annons

 

Dela på:

Annons

Laddar