Annons

Glutenfria havrekakor

Havrekakor är något som jag ofta kan längta efter. Nu har jag tagit fram ett recept på så där härligt perfekta havrekakor med ett frasigt yttre och en lite mjukseg kärna i mitten, precis så som jag vill ha dem.

Glutenfria havrekakor på kakfat

Jag provade att platta till kakorna med en kakstämpel och det gjorde att det blev en bra storlek på kakorna men tyvärr stannade inte så mycket av mönstret kvar på kakorna när de gräddats. Så en kakstämpel är absolut inte nödvändig, det går lika bra att platta till kakorna med handen.

Annons

Glutenfria havrekakor plattas till med kakstämpel

Annons

Glutenfria havrekakor (ca 18 st)
100 g rumsvarmt smör
75 g (1 dl) farinsocker
45 g (1/2 dl) strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
6 g (2 msk) pofiber
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
80 g (2 dl) glutenfritt havremjöl
50 g (1 dl) mandelmjöl
40 g (1/2 dl) potatismjöl

  1. Vispa smör, farinsocker och strösocker fluffigt med elvisp.
  2. Knäck i ägget och vispa lite till.
  3. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop till en deg.
  4. Låt degen stå kallt i minst 30 minuter.
  5. Rulla bollar av degen och lätt på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till bollarna lite med en kakstämpel eller med handflatan.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 12-15 minuter tills de fått fin färg.

Glutenfria havrekakor på fikabordet

Nybakade glutenfria havrekakor med kakstämpel

Annons
Dela på:

2 kommentarer till “Glutenfria havrekakor”

  1. Stina skriver: 4 mars, 2020

    Jag är allergisk mot mandel. Går det att byta ut mandelmjölet mot något annat?


    1. Anneli Bark skriver: 4 mars, 2020

      Hej! Det borde gå bra att byta ut mandelmjölet mot hasselnötsmjöl, havremjöl eller potatismjöl.


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar