Inlägget innehåller en adlink till Lindroos HälsaFölj mig på Instagram, Facebook och Pinterest för de senaste uppdateringarna och mer glutenfri inspiration! Glutenfria hönökakor (8 halvmånar)25 g jäst300 g (3 dl) mjölk100 g (1 dl) vatten45 g (1/2 dl) rapsolja70 g (1/2 dl) ljus sirap7 g (2 tsk) pulveriserat psyllium (jag använder Premium Psyllium)1/2 tsk salt70 g (2 dl) glutenfria havregryn1 tsk bakpulver390 g (6 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda + lite extra till utbakningSmält smör eller olja till penslingSmula ner jästen i en bunke.Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan.Vispa ner olja, sirap, psyllium, salt och havregryn och låt svälla i 10 minuter.Tillsätt bakpulver och glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i ca 10 minuter. Degen ska vara lös.Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta in lite mer mjölmix i den kladdiga degen tills den går lätt att hantera, men försök att använda så lite mjöl som möjligt.Dela degen i fyra bitar och forma till bollar. Kavla ut dem till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar med bakplåtspapper.Nagga kakorna och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.Pensla bröden med smält smör eller olja.Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar. För dig som vill undvika mjölmix kan jag varmt rekommendera mitt recept på naturligt glutenfria hönökakor.Prova också att baka glutenfria hönökakor i långpanna.Tips på andra goda recept på glutenfritt bröd:Glutenfritt rostbrödGlutenfria frukostrutorGlutenfria frallorGlutenfri filmjölkslimpaGlutenfria tekakorGlutenfria grötbullarGlutenfritt morotsbröd i långpanna