Inlägget innehåller en adlink till Lindroos Hälsa Följ mig på Instagram, Facebook och Pinterest för de senaste uppdateringarna och mer glutenfri inspiration! Glutenfria hönökakor (8 halvmånar) 25 g jäst 300 g (3 dl) mjölk 100 g (1 dl) vatten 45 g (1/2 dl) rapsolja 70 g (1/2 dl) ljus sirap 7 g (2 tsk) pulveriserat psyllium (jag använder Premium Psyllium) 1/2 tsk salt 70 g (2 dl) glutenfria havregryn 1 tsk bakpulver 390 g (6 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda + lite extra till utbakning Smält smör eller olja till pensling Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan. Vispa ner olja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn och låt svälla i 10 minuter. Tillsätt bakpulver och glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i ca 10 minuter. Degen ska vara lös. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta in lite mer mjölmix i den kladdiga degen tills den går lätt att hantera, men försök att använda så lite mjöl som möjligt. Dela degen i fyra bitar och forma till bollar. Kavla ut dem till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar med bakplåtspapper. Nagga kakorna och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bröden med smält smör eller olja. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar. För dig som vill undvika mjölmix kan jag varmt rekommendera mitt recept på naturligt glutenfria hönökakor. Prova också att baka glutenfria hönökakor i långpanna. Tips på andra goda recept på glutenfritt bröd: Glutenfritt rostbröd Glutenfria frukostrutor Glutenfria frallor Glutenfri filmjölkslimpa Glutenfria tekakor Glutenfria grötbullar Glutenfritt morotsbröd i långpanna