Annons

Glutenfria hönökakor

Här kommer ett recept på min glutenfria variant av hönökakor. Det är helt klart ett av de godaste bröden jag ätit. Det blir mjukt och luftigt och smakar alldeles underbart. Allra godast är det att äta nybakat så frys in det som inte går åt direkt, så kan du njuta av saftiga och goda hönökakor även vid senare tillfällen.

Glutenfria hönökakor

Glutenfria hönökakor (8 halvmånar)
25 g jäst
300 g (3 dl) mjölk
100 g (1 dl) vatten
45 g (1/2 dl) rapsolja
70 g (1/2 dl) ljus sirap
7 g (2 tsk) fiberhusk
1/2 tsk salt
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
1 tsk bakpulver
390 g (6 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda + lite extra till utbakning
Smält smör eller olja till pensling

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan.
  3. Vispa ner olja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn och låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt bakpulver och glutenfri mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar i ca 10 minuter. Degen ska vara lös.
  5. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta in lite mer mjölmix i den kladdiga degen tills den går lätt att hantera, men försök att använda så lite mjöl som möjligt.
  7. Dela degen i fyra bitar och forma till bollar. Kavla ut dem till stora kakor, ca 1/2 cm tjocka. Flytta över till plåtar med bakplåtspapper.
  8. Nagga kakorna och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  9. Pensla bröden med smält smör eller olja.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka på mitten i två halvmånar.
Annons

Glutenfria hönökakor

Annons

För dig som vill undvika mjölmix kan jag varmt rekommendera mitt recept på naturligt glutenfria hönökakor.

Annons
Dela på:

6 kommentarer till “Glutenfria hönökakor”

  1. Carolina skriver: 25 juli, 2019

    Hej!
    Vill så gärna testa dessa men då mjölkprotein är ett problem så undrar jag om man kan byta ut den mot havre, mandel eller cashewmjölk? Resultat kan ju bli rätt så varierat, ibland dåligt, när man byter ut ingredienser. Tack!


    1. Anneli Andersson skriver: 26 juli, 2019

      Hej! Jag har tyvärr ingen erfarenhet av att byta ut mjölken mot mjölkproteinfri mjölk. Om du provar får du jättegärna meddela mig hur det blev! Kram


  2. Anita Svensson skriver: 31 oktober, 2019

    Hej, hur mycket mjöl behöver man för att den ska gå att hantera. Blev riktigt kladdig för mig. / Anita


    1. Anneli Andersson skriver: 2 november, 2019

      Hej! Degen ska vara kladdig efter jäsningen. Tricket för saftigt bröd är att använda så lite mjöl som möjligt men jag brukar använda ca 1 dl extra vid utbakning. Försök att hellre ta mjöl runtom degen vid utbakning istället för att arbeta in för mycket i degen. Och rejält med mjöl på bakbordet. Jag kavlar ut på en silikonduk och då behövs inte så mycket mjöl. Kram


      1. Anita Svensson skriver: 14 november, 2019

        Jag gillar detta recept, jättegoda. Använde sist Lailas mjölmix och det blev inte bra. Antagligen får man inte ta lika mycket mjöl då.


  3. Jeanette skriver: 8 december, 2019

    Jätte goda. Använder icas havremjölk och Lailas blå mjölmix. Blir väldigt bra.


Annons

Laddar