Annons

Glutenfria kanelbullar

Klassiska kanelbullar är något som jag tycker att alla ska få njuta av. Här kommer mitt bästa recept som ger en lätthanterlig deg och saftiga och goda bullar. Varför inte prova till helgen?

Du har väl inte missat att jag finns på Instagram? Följ mig på @glutenfriagodsaker för mer inspiration!

Glutenfria kanelbullar som är lätta att lyckas med
Foto: Jennifer Glans

Glutenfria kanelbullar (ca 30 st)
50 g jäst
500 g (5 dl) mjölk
20 g (2 msk) fiberhusk
150 g rumsvarmt smör
140 g (1 dl) vit sirap
45 g (1/2 dl) strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
600-720 g (10-12 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper mix

Annons
Annons

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
90 g (1 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kanel

Uppvispat ägg och pärlsocker till garnering

Annons

1. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken.
2. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i minst 5 minuter. Degen ska vara lite kladdig, det är bättre att arbeta in mer mjölmix innan utbakning om den blir för kladdig än att ha i för mycket mjölmix från början så att bullarna blir torra.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix om degen är för kladdig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
6. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred den över plattorna.
7. Baka ut till snurror eller snäckor.
Snurror: Vik degen dubbel. Skär ca 1,5 cm breda remsor av degen. Skär sedan ett snitt i mitten av varje remsa så att det blir som två byxben som hålls ihop längst upp. Tvinna ”byxbenen” runt varandra och snurra ihop till bullar. Lägg i bullformar eller direkt på plåtar med bakplåtspapper.
Snäckor: Rulla ihop degen från långsidan och skär rullen i bitar. Lägg bitarna i bullformar med snittytan uppåt.
8. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
9. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
10. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8-10 minuter.

Glutenfria godsakers glutenfria kanelbullar
Foto: Jennifer Glans
Annons
Anneli Barks glutenfria kanelbullar
Foto: Jennifer Glans
Dela på:

30 kommentarer till “Glutenfria kanelbullar”

  1. sofiag skriver: 19 februari, 2016

    Dessa bullar måste jag baka! De ser så goda ut!


    1. Anneli Andersson skriver: 23 februari, 2016

      Vad roligt att du tycker det, lycka till!


      1. Anna skriver: 23 augusti, 2019

        Hej. Blev så besviken på detta recept o min 3;5 åring som ville ha bullar! Följde recept till punkt o pricka o vägde allt o den jäste fint tills de kom till att börja knåda herregud spela ingen roll hur mkt mjöl jag tog den va så äckligt kladdig att den åkte i soporna !


        1. Anneli Andersson skriver: 24 augusti, 2019

          Hej! Degen ska vara väldigt kladdig innan första jäsningen. Den stabiliserar sig under jäsningen och vid utbakning är den hanterbar och går lätt att baka ut. Svårt att säga vad som gått fel här, kanske svällde smeten inte tillräckligt länge med fiberhusken eller att degen inte jäste tillräckligt länge. Alternativt att du använde någon annan mjölmix som inte har samma egenskaper som Finax och Semper mix som jag brukar använda. Tråkigt att höra att du fick ge upp, receptet är väl beprövat och jag har inte hört att någon annan haft samma problem. Kram


  2. lala skriver: 17 mars, 2016

    Nu är bullarna klara. Jösses så goda. Godare än vanliga. Jag älskar kardemumma o det hade jag mald istället för kanel. Ännu en gång tack för dina underbara recept. Nästan allt jag bakar kommer från din blogg. Kram o ha det gott.


    1. Anneli Andersson skriver: 19 mars, 2016

      Tack snälla för din kommentar, vad glad jag blir att du gillar receptet. Jag älskar också kardemumma, det ska jag prova nästa gång jag bakar bullar! Kram Anneli


  3. Linda skriver: 7 juli, 2019

    Ser jättegoda ut och hade gärna smakat. Tyvärr blir degen alldeles för kladdig för mig, trots mer mjöl än man ska ha i. Följt receptet till punkt och pricka, med undantag av mjölet som jag hade i först 12,5 dl och sedan ytterligare när jag kavlade ut degen i plattorna. Fastnade i bakduken och gick tyvärr inte att rulla så degen åkte ut i soporna 🙁 Några tips??


  4. Carina skriver: 31 juli, 2019

    Vilken sorts mjöl ska man använda, blir ju väldigt olika beroende på mjölet


    1. Anneli Andersson skriver: 31 juli, 2019

      Hej Carina! Som jag skrivit i receptet så fungerar det bra med Semper mix men jag har också provat med Finax mjölmix (den röda förpackningen) och det fungerar minst lika bra! Lycka till med bullbaket! /Anneli


      1. Carina skriver: 1 augusti, 2019

        Hej!
        Såg att du skrivit det men det finns olika sorters av Semper, vilken har du använt?
        Är det Mix white flour mix eller Fin mix?


        1. Anneli Andersson skriver: 1 augusti, 2019

          Hej! Den som heter Semper mix eller ”white flour mix”. Jag skriver alltid fin mix när jag använt det, annars menar jag den ”vanliga”. Oftast nu på senare tid har jag dock använt Finax röda mix när jag bakar kanelbullar. Men som sagt går Semper mix lika bra!


          1. Maria skriver: 6 augusti, 2019

            Jag bakade precis bullarna med Lailas gula mix, blev toppenbra!


          2. Anneli Andersson skriver: 9 augusti, 2019

            Vad roligt att höra! Kram


  5. Carina skriver: 2 augusti, 2019

    Oj vilken fin deg att arbeta med, jag tog hälften xantangummi och hälften fiberhusk.
    Goda blev dom oxå 👌


    1. Anneli Andersson skriver: 2 augusti, 2019

      Vad roligt att du gillade receptet! Kram


  6. Isabella skriver: 21 augusti, 2019

    Kanongod bullar! Smakar precis som ”vanliga” 🙂 Använde Lailas blåa Mjöl i de funkade utmärkt!


    1. Anneli Andersson skriver: 22 augusti, 2019

      Tack, vad roligt att du är nöjd med receptet!


  7. Kennet skriver: 28 september, 2019

    Jag är inte så bra på att baka och gillar inte när hela degen sitter mellan fingrarna. Men nu har jag gjort enl detta recept 2ggr (använt Lailas blå mjölmix) och det går jättebra. Bullarna blir jättegoda också!!


    1. Anneli Andersson skriver: 30 september, 2019

      Hej! Tack, vad glad jag blir att du gillar receptet!


  8. Ines skriver: 29 september, 2019

    Jättegoda bullar! Degen är kladdig, jobbigt men det går. Använder silikonduk under så att det blir enklare. Kanelsmöret smetade jag ut med fingrarna eftersom degen var så kladdig, men den var enkel att rulla ihop. Bästa gf-bullarna jag smakat – Tack så mycket för receptet 🙂


    1. Anneli Andersson skriver: 30 september, 2019

      Tack, vad roligt att du gillar receptet! Kram Anneli


    2. Anna Stamborg skriver: 1 oktober, 2019

      Jag använder rivjärn till smöret, lättare när degen blir klibbig.


      1. Anneli Andersson skriver: 2 oktober, 2019

        Wow vilket bra tips!! Tack så mycket!


  9. Jenny skriver: 12 februari, 2020

    Hej, jag undrar om de som haft problem med för kladdig deg kan ha använt ett mjöl utan vetestärkelse?
    Tex fin mix från semper…

    Känns tråkigt att testa med ett vetestärkelsefritt mjöl om det blir likadant för mig!

    Sedan undrar jag också varför ägget måste vara med i degen, och om det skulle gå att byta ut mot ett chiaägg? (1msk chiafrön 3 msk vatten)

    Svårt med både glutenfritt och äggfritt! (tål inte äggvita)

    Mvh Jenny


    1. Anneli Bark skriver: 13 februari, 2020

      Hej! Det ska gå bra att använda Semper fin mix till det här receptet. Jag har inte provat själv men vet att en del använt det med bra resultat. Ägget gör degen lite mer lättarbetad men det går att utesluta eller ersätta med chiaägg. Lycka till!


  10. Tina Skaneby skriver: 30 mars, 2020

    Kanonbra recept! Använde torrjäst, hälften Finax och hälften Semper mjölmix. Degen blev lättjobbad och bullarna mycket goda. Hade florsocker istället emellan.


    1. Anneli Bark skriver: 31 mars, 2020

      Tack, vad roligt att du gillade receptet! Kram


  11. Jenny skriver: 1 april, 2020

    Hur goda som helst och jättelätta att baka. Använde Lailas blåa mix. Använder alltid köksassistent. Jag brukar låta degen vara lite kladdig innan den ska jäsa, strör lite mjöl över, brukar oftast inte behöva mer mjöl än det som används till utbaket, blir jättelätt att kavla ut då med.


  12. Andrea skriver: 13 juni, 2020

    Bakade halv sats för nån månad sedan, bullarna blev så goda! Degen var så smidig att arbeta med, lättkavlad och följsam.
    Idag blev det tvärt om katastrof! Körde hel sats, vägde allt noga… Hoppas på smaken, men utseendet lämnar mer att önska… Det enda jag inte var supernoga med idag var tiden för fibehusken att svälla. Kanske gjorde det all skillnad…


    1. Anneli Bark skriver: 15 juni, 2020

      Vad synd. Det är svårt att säga vad som gått fel men det är ganska noga att fiberhusken sväller angiven tid. Sväller det för länge suger det upp för mycket vätska och för lite får man inte en lika elastisk och lätthanterlig deg. Hoppas att det går bättre nästa gång!


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar