Annons

Glutenfria lussekatter

Klassiska glutenfria lussekatter som smakar precis som vanliga. Degen är lätt att forma och ger saftiga och goda lussekatter med mycket saffranssmak. Ett måste till jul och advent!

Följ mig på Instagram: @glutenfriagodsaker och Facebook: Glutenfria godsaker för att få mer bakinspiration och de senaste uppdateringarna!

Glutenfria lussekatter

Glutenfria lussekatter (ca 30 st)
50 g röd jäst
400 g (4 dl) mjölk
150 g smör
1 g (2 kuvert) saffran
20 g (2 msk) fiberhusk
1/2 tsk salt
70 g (1/2 dl) vit sirap
90 g (1 dl) strösocker
1 ägg
9 dl (540 g) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
Ca 80 st russin till garnering
1 uppvispat ägg eller mjölk till pensling

Annons
  1. Börja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker.
  2. Lägg russinen i vatten i ca 20 minuter (ger saftigare lussekatter).
  3. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli fingervarmt (37 grader).
  4. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med lite av degspadet.
  5. Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.
  6. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
  7. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  8. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt. Dela degen i 3 delar och varje del i 10 bitar. Rulla ut varje degbit till en smal längd, ca 20-30 cm lång beroende på hur du vill att dina lussekatter ska se ut. Snurra in ändarna åt var sitt håll.
  9. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper.
  10. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  11. Tryck ner russin i lussekatterna.
  12. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 8-10 minuter tills de fått fin färg.
  13. Pensla med uppvispat ägg (ger blanka bullar) eller mjölk (ger matta bullar) direkt efter gräddningen. Det går också att pensla bullarna innan gräddning men resultatet blir snyggare om man penslar efteråt tycker jag. Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.
Annons
Dela på:

20 kommentarer till “Glutenfria lussekatter”

  1. Marie skriver: 13 december, 2019

    WOW! Bästa lussekatterna någonsin.
    Tusen tack.

    Marie


    1. Anneli Andersson skriver: 15 december, 2019

      Tack, vad roligt att höra! Kram


  2. Vilma skriver: 21 november, 2020

    Ojojoj!! Gjort glutenfria lussebullar i hela mitt liv och aldrig fått till några så bra som dessa! Fluffiga och perfekta i smaken! TACK för receptet!


  3. Annika skriver: 22 november, 2020

    Utan tvekan det bästa receptet på glutenfria lussekatter! Så saftiga och smakrika!


  4. Ulrica skriver: 29 november, 2020

    Kan man ta bort ägget i degen eller byta ut det mot något?


    1. Anneli Bark skriver: 1 december, 2020

      Man kan utesluta ägget men ägget bidrar till att binda ihop degen så eventuellt kan den bli lite svårare att arbeta med. Men jag tror att det borde gå tillräckligt bra ändå. Minska gärna mjölmixen med ca 1/2 dl om du utesluter ägget.


  5. Ann S skriver: 1 december, 2020

    Absolut det bästa receptet på glutenfria lussekatter. Äntligen! Så goda!


  6. Lieona skriver: 1 december, 2020

    Tänkt baka dessa på min arbetsplats och behöver då göra dom mjölkfria också, vad tror du om att byta ut mjölken mot sojagrädde? Eller har du något annat förslag?😊
    Mvh Lieona


    1. Anneli Bark skriver: 1 december, 2020

      Jag har tyvärr inte provbakat med något mjölkfritt alternativ så jag törs inte säga hur det blir. Men jag tror att det borde gå bra med sojagrädde 🙂


      1. Lena skriver: 11 december, 2020

        Jag gjorde med soyagrädde och det blev hur bra som helst!


  7. Jenny skriver: 7 december, 2020

    Varmluft eller över- under värme?


    1. Anneli Bark skriver: 7 december, 2020

      Jag anger alltid ugnstemperaturen för över- och undervärme i mina recept.


  8. Marianne skriver: 7 december, 2020

    Tror du
    Laijlas gula mix funkar bra? Måste göra utan vetestärkelse?


    1. Anneli Bark skriver: 8 december, 2020

      Jag har inte provat men det tror jag borde gå bra. Annars vet jag att flera har bakat dem och fått bra resultat med Semper fin mix som också är utan vetestärkelse. Lycka till!


  9. Julia skriver: 11 december, 2020

    WOW blev SÅ goda! Tack för bra recept!


  10. Malin skriver: 12 december, 2020

    Jag vill bara göra 1/2 sats. Har dock ingen vit sirap men mörk sirap eller honung. Tror du mörk funkar? Eller honung bättre? Och ska jag köra med ett ägg i alla fall… Blir svårt dela… Eller bara använda vitan?


    1. Anneli Bark skriver: 14 december, 2020

      Hej! Byt ut den vita sirapen mot strösocker för bäst resultat. Dela ägget genom att vispa upp det i en skål och tillsätta hälften i degen. Lycka till!


  11. Anna skriver: 12 december, 2020

    Tack för ett helt suveränt recept på lussebullar. Lättbakat och bullarna blev fluffiga och supergoda!


  12. Anne skriver: 19 december, 2020

    Jag håller på att baka ditt recept just nu. Spännande. Men undrar om det ska vara en smet snarare än deg när jag just rört ihop alla ingredienser?!
    Tack!


    1. Anneli Bark skriver: 19 december, 2020

      Hej! Det ska vara en kladdig deg, inte så lös som en smet. Har du vägt ingredienserna? Annars är risken att det inte blir helt rätt med mängderna. Om du följer mig på Instagram (glutenfriagodsaker) kan du se i min höjdpunkt som heter ”lussekatter” hur degen ska se ut innan och efter jäsning. Hoppas att det blir bra!


Annons

Laddar