Följ mig på Instagram: @glutenfriagodsaker och Facebook: Glutenfria godsaker för att få mer bakinspiration och de senaste uppdateringarna!
Glutenfria lussekatter (ca 30 st)
50 g röd jäst
400 g (4 dl) mjölk
150 g smör
1 g (2 kuvert) saffran
20 g (2 msk) fiberhusk
1/2 tsk salt
70 g (1/2 dl) vit sirap
90 g (1 dl) strösocker
1 ägg
9 dl (540 g) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
Ca 80 st russin till garnering
1 uppvispat ägg eller mjölk till pensling
- Börja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker.
- Lägg russinen i vatten i ca 20 minuter (ger saftigare lussekatter).
- Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli fingervarmt (37 grader).
- Smula jästen i en bunke och vispa ut den med lite av degspadet.
- Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.
- Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
- Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt. Dela degen i 3 delar och varje del i 10 bitar. Rulla ut varje degbit till en smal längd, ca 20-30 cm lång beroende på hur du vill att dina lussekatter ska se ut. Snurra in ändarna åt var sitt håll.
- Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Tryck ner russin i lussekatterna.
- Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 8-10 minuter tills de fått fin färg.
- Pensla med uppvispat ägg (ger blanka bullar) eller mjölk (ger matta bullar) direkt efter gräddningen. Det går också att pensla bullarna innan gräddning men resultatet blir snyggare om man penslar efteråt tycker jag. Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.
Tips på andra glutenfria recept med saffran:
Glutenfria saffransbullar med mandelmassa
Glutenfria saffranslängder
Glutenfria sockerbullar med saffran
Glutenfri saffranskladdkaka
Glutenfri saffransbutterkaka
Glutenfria saffransrutor med lingonfrosting
20 kommentarer till “Glutenfria lussekatter”
WOW! Bästa lussekatterna någonsin.
Tusen tack.
Marie
Tack, vad roligt att höra! Kram
Ojojoj!! Gjort glutenfria lussebullar i hela mitt liv och aldrig fått till några så bra som dessa! Fluffiga och perfekta i smaken! TACK för receptet!
Utan tvekan det bästa receptet på glutenfria lussekatter! Så saftiga och smakrika!
Kan man ta bort ägget i degen eller byta ut det mot något?
Man kan utesluta ägget men ägget bidrar till att binda ihop degen så eventuellt kan den bli lite svårare att arbeta med. Men jag tror att det borde gå tillräckligt bra ändå. Minska gärna mjölmixen med ca 1/2 dl om du utesluter ägget.
Absolut det bästa receptet på glutenfria lussekatter. Äntligen! Så goda!
Tänkt baka dessa på min arbetsplats och behöver då göra dom mjölkfria också, vad tror du om att byta ut mjölken mot sojagrädde? Eller har du något annat förslag?😊
Mvh Lieona
Jag har tyvärr inte provbakat med något mjölkfritt alternativ så jag törs inte säga hur det blir. Men jag tror att det borde gå bra med sojagrädde 🙂
Jag gjorde med soyagrädde och det blev hur bra som helst!
Varmluft eller över- under värme?
Jag anger alltid ugnstemperaturen för över- och undervärme i mina recept.
Tror du
Laijlas gula mix funkar bra? Måste göra utan vetestärkelse?
Jag har inte provat men det tror jag borde gå bra. Annars vet jag att flera har bakat dem och fått bra resultat med Semper fin mix som också är utan vetestärkelse. Lycka till!
WOW blev SÅ goda! Tack för bra recept!
Jag vill bara göra 1/2 sats. Har dock ingen vit sirap men mörk sirap eller honung. Tror du mörk funkar? Eller honung bättre? Och ska jag köra med ett ägg i alla fall… Blir svårt dela… Eller bara använda vitan?
Hej! Byt ut den vita sirapen mot strösocker för bäst resultat. Dela ägget genom att vispa upp det i en skål och tillsätta hälften i degen. Lycka till!
Tack för ett helt suveränt recept på lussebullar. Lättbakat och bullarna blev fluffiga och supergoda!
Jag håller på att baka ditt recept just nu. Spännande. Men undrar om det ska vara en smet snarare än deg när jag just rört ihop alla ingredienser?!
Tack!
Hej! Det ska vara en kladdig deg, inte så lös som en smet. Har du vägt ingredienserna? Annars är risken att det inte blir helt rätt med mängderna. Om du följer mig på Instagram (glutenfriagodsaker) kan du se i min höjdpunkt som heter ”lussekatter” hur degen ska se ut innan och efter jäsning. Hoppas att det blir bra!