Följ mig på Instagram, Facebook och Pinterest för mer glutenfri inspiration, de senaste uppdateringarna och fler glutenfria recept! Glutenfria lussekatter (ca 30 st)50 g röd jäst400 g (4 dl) mjölk150 g smör1 g (2 kuvert) saffran20 g (2 msk) pulveriserat psyllium, tex Premium Psyllium eller Fiberhusk1/2 tsk salt70 g (1/2 dl) vit sirap90 g (1 dl) strösocker1 ägg540 g (9 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper mix eller Finax rödaCa 60 st russin till garnering1 uppvispat ägg eller mjölk till penslingBörja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker.Lägg russinen i vatten i ca 20 minuter (ger saftigare lussekatter).Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli fingervarmt (37 grader).Smula jästen i en bunke och vispa ut den med lite av degspadet.Vispa ner resten av degspadet samt psyllium. Låt svälla i 10 minuter.Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt. Dela degen i 3 delar och varje del i 10 bitar. Rulla ut varje degbit till en smal längd, ca 20-30 cm lång beroende på hur du vill att dina lussekatter ska se ut. Snurra in ändarna åt var sitt håll.Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper.Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.Tryck ner russin i lussekatterna.Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 8-10 minuter tills de fått fin färg.Pensla med uppvispat ägg (ger blanka bullar) eller mjölk (ger matta bullar) direkt efter gräddningen. Det går också att pensla dem innan gräddning men resultatet blir snyggare om man penslar efteråt tycker jag. Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.Tips på andra glutenfria recept med saffran:Glutenfria saffransbullar med mandelmassaGlutenfria saffranslängderGlutenfria sockerbullar med saffranGlutenfri saffranskladdkakaGlutenfri saffransbutterkakaGlutenfria saffransrutor med lingonfrosting