Annons

Glutenfria lussekatter

Klassiska glutenfria lussekatter som smakar precis som vanliga. Degen är lätt att forma och ger saftiga och goda lussekatter med mycket saffranssmak. Ett måste till jul och advent!

Följ mig på Instagram: @glutenfriagodsaker och Facebook: Glutenfria godsaker för att få mer bakinspiration och de senaste uppdateringarna!

Glutenfria lussekatter

Glutenfria lussekatter (ca 30 st)
50 g röd jäst
400 g (4 dl) mjölk
150 g smör
1 g (2 kuvert) saffran
20 g (2 msk) fiberhusk
1/2 tsk salt
70 g (1/2 dl) vit sirap
90 g (1 dl) strösocker
1 ägg
9 dl (540 g) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
Ca 80 st russin till garnering
1 uppvispat ägg eller mjölk till pensling

Annons
  1. Börja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker.
  2. Lägg russinen i vatten i ca 20 minuter (ger saftigare lussekatter).
  3. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli fingervarmt (37 grader).
  4. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med lite av degspadet.
  5. Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.
  6. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
  7. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  8. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt. Dela degen i 3 delar och varje del i 10 bitar. Rulla ut varje degbit till en smal längd, ca 20-30 cm lång beroende på hur du vill att dina lussekatter ska se ut. Snurra in ändarna åt var sitt håll.
  9. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper.
  10. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  11. Tryck ner russin i lussekatterna.
  12. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 8-10 minuter tills de fått fin färg.
  13. Pensla med uppvispat ägg (ger blanka bullar) eller mjölk (ger matta bullar) direkt efter gräddningen. Det går också att pensla bullarna innan gräddning men resultatet blir snyggare om man penslar efteråt tycker jag. Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.
Annons
Dela på:

4 kommentarer till “Glutenfria lussekatter”

  1. Marie skriver: 13 december, 2019

    WOW! Bästa lussekatterna någonsin.
    Tusen tack.

    Marie


    1. Anneli Andersson skriver: 15 december, 2019

      Tack, vad roligt att höra! Kram


  2. Vilma skriver: 21 november, 2020

    Ojojoj!! Gjort glutenfria lussebullar i hela mitt liv och aldrig fått till några så bra som dessa! Fluffiga och perfekta i smaken! TACK för receptet!


  3. Annika skriver: 22 november, 2020

    Utan tvekan det bästa receptet på glutenfria lussekatter! Så saftiga och smakrika!


Klicka här för att avbryta svar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar