Annons

Glutenfria lyxfrallor

Äntligen har jag lyckats ta fram ett recept på näst intill perfekta glutenfria frallor. Degen blir så lätt att hantera att man inte ens behöver mjöl vid utbakningen och frallorna blir härligt luftiga och saftiga. En del av hemligheten är grädde, smör och ägg i degen, lyxigt och gott och därav namnet lyxfrallor!

Glutenfria lyxfrallor

Glutenfria lyxfrallor (12 st)
25 g jäst
75 g smör
100 g (1 dl) vispgrädde
150 g (1 1/2 dl) mjölk
20 g (1 msk) ljus sirap
1 tsk salt
1 ägg
465 g (7 3/4 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull och rör ner grädde och mjölk. Värm till 37 grader.
  3. Vispa ut jästen med vätskan.
  4. Tillsätt sirap, salt, ägg och mjölmix. Arbeta degen ordentligt med degkrokar (elvisp eller hushållsassistent) i minst 5 minuter.
  5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord, eventuellt mjölat med mjölmix. Jag använder en bakmatta i silikon, då behöver jag inget mjöl vid utbakningen.
  7. Dela degen i 12 bitar och forma till runda frallor.
  8. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  9. Grädda i 225 grader i ca 8-10 minuter.
Annons

Perfekta glutenfria lyxfrallor

Annons
Annons
Dela på:

18 kommentarer till “Glutenfria lyxfrallor”

  1. Sylvia skriver: 16 maj, 2019

    Använder du ingen fiberhusk i? Degen blev jättekletig… har inte fått in dem i ugnen än … men tack för alla dina recept dem är toppen.


    1. Anneli Andersson skriver: 18 maj, 2019

      Hej! Tack för din kommentar. Dessa frallor har jag bakat utan fiberhusk. Ägget och stärkelsen i mjölmixen hjälper till att binda ihop degen. Det låter som om du kanske tillsatt för lite mjölmix? Det bästa är att använda hushållsvåg för att få exakt rätt mängd, så det är ett tips om du inte gör det. Degen är kladdig innan jäsning men efter jäsning bör den vara så pass hanterbar att man inte ens behöver extra mjöl vid utbakning! Något verkar ha gått fel, om du haft i rätt mängd mjöl kan det vara så att degen inte arbetats tillräckligt länge innan jäsning eller att den inte jäst tillräckligt länge. Hoppas att resultatet blev bra ändå. Kram


  2. Nettan i sumpan skriver: 22 maj, 2019

    Tack för detta urgoda recept. Bakade detta i 2 omgångar i helgen. Ska bli ytterligare en omgång till i helgen. 5 plus av 5 möjliga!!


    1. Anneli Andersson skriver: 25 maj, 2019

      Åh tusen tack, vad roligt! Vad glad jag blir! Kram


  3. Theres skriver: 28 maj, 2019

    Hej!

    Kan man ersätta ägg med något?
    Har en ägg, vetemjölsprotein och mjölkallergiker hemma.
    Har svårt att hitta bra recept på bröd.


    1. Anneli Andersson skriver: 29 maj, 2019

      Hej! Du kan prova att utesluta ägget. Ägget hjälper till att binda ihop degen men jag tror att det borde gå bra även utan ägg. Lycka till!


  4. Kevin skriver: 29 augusti, 2019

    Hej! Vilken mjölmix rekommenderar du? Använder du din egen eller köpes från Ica?


    1. Anneli Andersson skriver: 1 september, 2019

      Hej! Här har jag använt Finax röda mjölmix. Har även gjort dem med Semper Mix och det gick lika bra!


  5. Carina J skriver: 20 oktober, 2019

    Hej! Kan man byta ut de mjölmixarna du brukar använda mot Lailas mjölmix eller annan egengjord likvärdig mjölmix?


    1. Anneli Andersson skriver: 23 oktober, 2019

      Hej! Jag har själv inte bakat så mycket med Lailas mjölmix men jag vet att många brukar använda den till mina recept så det borde gå bra med den eller annan likvärdig mjölmix.


  6. Viktoria skriver: 12 november, 2019

    Det skulle vara jätte kul och hjälpsamt om du la upp lite steg för steg bilder. Iaf under tiden när degen knådas så man ser vilken konsistens den ska vara. Jag uppfattar också degen rätt så rinnig och då har jag använt mig av en köksvåg. Jag är van att baka med väldigt tjock deg. Detta kanske bara är ovant för mig 🙂


    1. Anneli Andersson skriver: 12 november, 2019

      Tack för tipset! Den här degen är kladdig och lite lös innan jäsning men inte rinnig om du menar som en smet? Efter jäsning står den till sig och är så lätthanterlig att jag inte behöver använda extra mjöl. Om du vägt alla ingredienser enligt viktangivelserna i receptet har jag svårt att se att den kan vara rinnig när degen jäst färdigt. Den kanske inte har arbetats tillräckligt länge? Ofta är degarna till mina glutenfria bröd ganska kladdiga men just den här är mer lättarbetad än många andra vid utbakning. Prova gärna igen! Kram


  7. Bodil Andersson skriver: 5 februari, 2020

    Hej Inger!Kan man använda vanligt mjöl i ditt resept tex vetemjöl eller vetemjöl speciel eller andra mjölsorter tex svar tack
    Min adress är här nere tack Bodil Har du mera bra resept som går att byta mjölet tack
    Bodil


    1. Anneli Bark skriver: 8 februari, 2020

      Hej Bodil! Eftersom det här är en blogg med glutenfria recept och jag provar fram recepten med glutenfria mjöler kan jag inte garantera att det blir lika bra med vetemjöl. Mvh Anneli


  8. Sofia skriver: 15 mars, 2020

    Grymt bra och enkelt recept.
    Jätte goda.

    Trodde jag skulle få ut 24 st men fick ut 15. Men jag kanske gjorde dom lite större än vad man borde.


    1. Anneli Bark skriver: 17 mars, 2020

      Vad roligt att du gillade receptet! Jag gör mina ganska små så antalet beror förstås på hur stora man gör dem. Det är en smaksak!


  9. Asp ingrid skriver: 18 september, 2020

    Jättegoda frallor. Vägde mjölmixen. Jag arbetade degen lääänge med degkrokar och jäste också länge. Det blev inte kladdigt. Jag har också bakmatta i silicon.
    Tror man kan tillsätta kardemumma och göra semmelbullar av den här degen 🤩


    1. Anneli Bark skriver: 18 september, 2020

      Tack, vad roligt att du gillade receptet! Jag har annars ett bra recept på semmelbullar också som är lite sötare, sök på ”semlor” för att hitta det. Kram


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar