Annons

Glutenfria lyxfrallor

Äntligen har jag lyckats ta fram ett recept på näst intill perfekta glutenfria frallor. Degen blir så lätt att hantera att man inte ens behöver mjöl vid utbakningen och frallorna blir härligt luftiga och saftiga. En del av hemligheten är grädde, smör och ägg i degen, lyxigt och gott och därav namnet lyxfrallor!

Glutenfria lyxfrallor

Glutenfria lyxfrallor (12 st)
25 g jäst
75 g smör
100 g (1 dl) vispgrädde
150 g (1 1/2 dl) mjölk
20 g (1 msk) ljus sirap
1 tsk salt
1 ägg
465 g (7 3/4 dl) glutenfri mjölmix

 1. Smula ner jästen i en bunke.
 2. Smält smöret i en kastrull och rör ner grädde och mjölk. Värm till 37 grader.
 3. Vispa ut jästen med vätskan.
 4. Tillsätt sirap, salt, ägg och mjölmix. Arbeta degen ordentligt med degkrokar (elvisp eller hushållsassistent) i minst 5 minuter.
 5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
 6. Stjälp upp degen på ett bakbord, eventuellt mjölat med mjölmix. Jag använder en bakmatta i silikon, då behöver jag inget mjöl vid utbakningen.
 7. Dela degen i 12 bitar och forma till runda frallor.
 8. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
 9. Grädda i 225 grader i ca 8-10 minuter.

Glutenfria lyxfrallor

Annons
Dela på:

2 kommentarer till “Glutenfria lyxfrallor”

 1. Sylvia skriver: 16 maj, 2019

  Använder du ingen fiberhusk i? Degen blev jättekletig… har inte fått in dem i ugnen än … men tack för alla dina recept dem är toppen.


  1. Anneli Andersson skriver: 18 maj, 2019

   Hej! Tack för din kommentar. Dessa frallor har jag bakat utan fiberhusk. Ägget och stärkelsen i mjölmixen hjälper till att binda ihop degen. Det låter som om du kanske tillsatt för lite mjölmix? Det bästa är att använda hushållsvåg för att få exakt rätt mängd, så det är ett tips om du inte gör det. Degen är kladdig innan jäsning men efter jäsning bör den vara så pass hanterbar att man inte ens behöver extra mjöl vid utbakning! Något verkar ha gått fel, om du haft i rätt mängd mjöl kan det vara så att degen inte arbetats tillräckligt länge innan jäsning eller att den inte jäst tillräckligt länge. Hoppas att resultatet blev bra ändå. Kram


Annons

Laddar