Annons

Glutenfria macarons

Macarons, eller makroner som de heter på svenska, är ett franskt bakverk som består av två små mandelmarängkakor ihoplagda två och två med smörkräm emellan. De är så söta och goda och går att variera med olika färger och smaksättningar. Här har jag valt att göra rosa macarons med smak av hallon.

Glutenfria macarons / makroner

För att lyckas med macarons finns det några små knep som kan vara bra att känna till. Jag har angivit ingredienserna både i vikt och mått men jag rekommenderar verkligen att väga ingredienserna då det är väldigt noga att det blir exakta mängder för att få ett bra resultat. Att använda rumstempererad äggvita är ett tips för att minska risken att macaronsen spricker. Fler tips kommer i receptbeskrivningen nedan.

Annons

Glutenfria macarons (ca 30 st)
110 g (ca 3 st) äggvitor
50 g (1/2 dl) strösocker
Ev. ca 2 tsk hushållsfärg (jag använde röd färg för att få rosa macarons)
120 g (3 dl) mandelmjöl
200 g (3 1/4 dl) florsocker

Smörkräm:
100 g rumsvarmt smör
135 g (2 1/4 dl) florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk hallonsylt

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp.
  2. Tillsätt strösockret lite i taget under vispning och vispa tills smeten är blank och fin.
  3. Vänd ner hushållsfärg om du vill färga dina macarons.
  4. Blanda mandelmjöl och florsocker i en lite bunke och sikta ner det i smeten genom en finmaskig sil. Det går förstås att vända ner det direkt utan att sikta men med risk för att kakorna inte blir lika jämna och fina. Vänd försiktigt runt smeten med en slickepott tills den är jämn.
  5. Spritsa ut rundlar, ca 4 cm i diameter, av smeten på en plåt med bakplåtspapper eller en speciell bakmatta av silikon. Slå sedan plåten ganska hårt mot underlaget så att kakorna ”sätter sig” och eventuella luftbubblor försvinner. Låt sedan smeten stå och vila i minst en timme i rumstemperatur.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i ca 12-15 minuter. Låt svalna.
  7. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen med elvisp. Rör ner hallonsylten.
  8. Spritsa ut en klick smörkräm på hälften av de helt avsvalnade kakorna. Lägg på resterande kakor som lock.

Förvara kakorna kallt. De går också bra att frysa.

Glutenfria macarons eller makroner

Dela på:

Annons

Laddar