Annons

Glutenfria pepparkakor

Ingen jul utan pepparkakor! Jag har lyckats ta fram ett recept på en pepparkaksdeg som är lätt att kavla och ger goda och kryddiga pepparkakor. Jag gillar när pepparkakorna har mycket smak men vill du ha mildare pepparkakor minskar du bara på kryddorna. Att låta degen vila i något dygn innan utbakningen är viktigt för att degen ska bli bra och för att smaken ska mogna och ge extra goda pepparkakor. Lycka till med pepparkaksbaket!

Glutenfria pepparkakor

Glutenfria pepparkakor (ca 70 st)
125 g smör
90 g (1 dl) strösocker
20 g (1/4 dl) farinsocker
70 g (1/2 dl) ljus sirap
1 msk malen kanel
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk malen kryddnejlika
1/2 msk malen kardemumma
1 tsk fiberhusk
100 g (1 dl) kallt vatten
1 ägg
3/4 tsk bikarbonat
420 g (ca 7 dl) glutenfri mjölmix, t ex Finax röda
Potatismjöl till utbakningen

Annons
  1. Smält smöret i en stor kastrull.
  2. Rör ner strösocker, farinsocker, sirap och kryddor. Låt koka upp och ta av kastrullen från plattan.
  3. Tillsätt fiberhusk och vatten. Låt stå och svalna i ca 20 minuter.
  4. Rör ner ägget och mjölmixen blandad med bikarbonaten.
  5. Arbeta degen med degkrokar i några minuter. Den ska vara ganska lös.
  6. Slå in degen i plastfolie eller lägg den i en plastpåse (tänk på att degen måste ha lite plats att svälla så vira inte in den för hårt). Lägg degen i kylskåp och låt vila i minst ett dygn.
  7. Arbeta degen smidig på ett bakbord eventuellt lätt mjölat med potatismjöl (jag använder en silikonduk och behöver då inget extra mjöl vid utbakningen).
  8. Kavla ut degen tunt i omgångar. Stansa ut kakor med pepparkaksmått och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 5-7 minuter beroende på storlek.

 

Annons
Annons
Dela på:

2 kommentarer till “Glutenfria pepparkakor”

  1. Jolie skriver: 14 december, 2019

    Kan man utesluta ägg? Är allergisk


    1. Anneli Andersson skriver: 15 december, 2019

      Det borde gå bra att utesluta ägget, möjligtvis att degen inte håller ihop riktigt lika bra men jag tror absolut att det går bra att baka ut ändå. Minska litegrann på mjölet i så fall. Återkoppla gärna hur det gick om du provar. Kram och lycka till!


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar