Annons

Glutenfria pepparkakor

Ingen jul utan pepparkakor! Jag har lyckats ta fram ett recept på en pepparkaksdeg som är lätt att kavla och ger goda och kryddiga pepparkakor.

Jag gillar när pepparkakorna har mycket smak men vill du ha mildare pepparkakor minskar du bara på kryddorna. Eller öka dem om du vill ha väldigt kryddiga pepparkakor. Att låta degen vila i något dygn innan utbakningen är viktigt för att degen ska bli bra och för att smaken ska mogna och ge extra goda pepparkakor. Lycka till med pepparkaksbaket!

Annons

Följ mig på Instagram: @glutenfriagodsaker och Facebook: Glutenfria godsaker för mer bakinspiration och de senaste uppdateringarna!

Annons

Glutenfria pepparkakor (ca 70 st)
125 g smör
90 g (1 dl) strösocker
20 g (1/4 dl) farinsocker
70 g (1/2 dl) ljus sirap
2 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlika
1/2 msk malen kardemumma
1 tsk fiberhusk
100 g (1 dl) kallt vatten
1 ägg
3/4 tsk bikarbonat
420 g (ca 7 dl) glutenfri mjölmix, t ex Finax röda
Potatismjöl till utbakningen

  1. Smält smöret i en stor kastrull.
  2. Rör ner strösocker, farinsocker, sirap och kryddor. Låt koka upp och ta av kastrullen från plattan.
  3. Tillsätt fiberhusk och vatten. Låt stå och svalna i ca 20 minuter.
  4. Rör ner ägget och mjölmixen blandad med bikarbonaten.
  5. Arbeta degen med degkrokar i några minuter. Den ska vara ganska lös.
  6. Slå in degen i plastfolie eller lägg den i en plastpåse (tänk på att degen måste ha lite plats att svälla så vira inte in den för hårt). Lägg degen i kylskåp och låt vila i minst ett dygn.
  7. Arbeta degen smidig på ett bakbord eventuellt lätt mjölat med potatismjöl (jag använder en silikonduk och behöver då inget extra mjöl vid utbakningen).
  8. Kavla ut degen tunt i omgångar. Stansa ut kakor med pepparkaksmått och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 5-7 minuter beroende på storlek.
Dela på:

9 kommentarer till “Glutenfria pepparkakor”

  1. Jolie skriver: 14 december, 2019

    Kan man utesluta ägg? Är allergisk


    1. Anneli Andersson skriver: 15 december, 2019

      Det borde gå bra att utesluta ägget, möjligtvis att degen inte håller ihop riktigt lika bra men jag tror absolut att det går bra att baka ut ändå. Minska litegrann på mjölet i så fall. Återkoppla gärna hur det gick om du provar. Kram och lycka till!


    2. Mona skriver: 21 november, 2020

      Istället för ägg kan du ta 1msk chiafrö blandat med 3 msk vatten låt svälla ca 5 min sedan blanda i degen.


  2. Synne skriver: 9 december, 2020

    Så besviken. Degen smakade förtreffligt, kakorna inte så mycket.. tørra, smaklösa og inte alls bra. Vad gikk fel?


    1. Anneli Bark skriver: 11 december, 2020

      Vad tråkigt att höra. Kan du ha använt en annan mjölmix?


  3. Bella skriver: 18 december, 2020

    Hej!
    Kan man ta farinsocker istället för rörsocker tro?


    1. Anneli Bark skriver: 19 december, 2020

      Hej! Menar du rörsocker istället för farinsocker? Det går säkert bra men påverkar kanske smaken lite.


  4. Marie Malmberg skriver: 21 december, 2020

    Tyvärr besviken på detta recept. Degen blev mycket torr, fick blanda i mer smör för att kunna baka ut alls. Kakorna trots det torra och väldigt smaklösa.


    1. Anneli Bark skriver: 22 december, 2020

      Det var tråkigt att höra. Degen ska inte vara torr, kanske har du haft i för mycket mjöl? Det är lätt hänt om man mäter upp ingredienserna, därför rekommenderar jag att väga. Om du följer mig på Instagram (@glutenfriagodsaker) kan du se i höjdpunkten som heter ”pepparkakor” hur degen ser ut när jag bakar. Kram


Annons

Laddar