Annons
Annons

Glutenfria polarpärlor

Här har jag försökt efterlikna bröden från Polarbröd som kallas polarpärlor och tycker att jag lyckats väldigt bra med mitt glutenfria recept. Det är ett lite sött och gott, ljust och fluffigt bröd som jag kan tänka mig kan bli en favorit inte minst hos barn men även hos många vuxna, inklusive mig själv!

Följ mig gärna på Instagram, Facebook och Pinterest för mer inspiration!

Glutenfria polarpärlor (12 st)
50 g (1 paket) jäst
450 g (4 1/2 dl) mjölk
75 g rumsvarmt smör
2 tsk pulveriserat psyllium, tex Fiberhusk eller Premium Psyllium
105 g (3/4 dl) ljus sirap
1 tsk salt
605 g (11 dl) glutenfri mjölmix (jag använder Lailas blå)
Lite mjölmix till utbakning

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen med mjölken.
  3. Tillsätt smör och fiberhusk och låt svälla i 5 minuter.
  4. Tillsätt sirap, salt och mjölmix och arbeta ihop till en deg med assistent eller elvispens degkrokar.
  5. Strö lite mjölmix runtom degen och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord (gärna en silikonduk) mjölat med mjölmix. Kavla eller platta ut degen till en ca 2 cm tjock platta.
  7. Stansa ut rundlar som är ca 12 cm i diameter.
  8. Lägg rundlarna på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem.
  9. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  10. Grädda polarpärlorna i mitten av ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.
Annons

Tips! Pensla ovansidan av bröden med sirapsvatten (en blandning av lika delar ljus sirap och vatten) direkt när de tagits ut ur ugnen för en god och fin yta.

Annons

Degen innan jäsning.

Degen efter jäsning.

Annons

Bröden innan jäsning.

Bröden efter jäsning.

Bröden efter gräddning.

Annons

Dela på:

7 kommentarer till “Glutenfria polarpärlor”

  1. Anita skriver: 22 juli, 2021

    Ingen pensling före?


    1. Anneli Bark skriver: 24 juli, 2021

      Jag penslar inte bröden före gräddning men däremot har jag testat att pensla dem med sirapsvatten efteråt. Har lagt till det i receptet nu som ett tips!


  2. Kerstin Norden skriver: 23 juli, 2021

    Det jag så längtat efter


  3. Linda skriver: 11 januari, 2022

    Ser super gott ut! Vilken jäst andvänder du? Tack!


    1. Anneli Bark skriver: 14 januari, 2022

      Kul att du tycker det! Jag använder vanlig färsk jäst för matbröd.


  4. Sophie skriver: 15 januari, 2022

    Om man inte kan få tag på sirap (bor i Spanien och inte hittat hittils – bara agave eller Maple kan man använda det eller byta ut mot nåt annat? Honung?


    1. Anneli Bark skriver: 16 januari, 2022

      Sirapen fyller ingen annan funktion än att söta brödet så det går bra att använda strösocker, honung eller annan sirap. Dock kan det bli en lite annan smak av annan sirap än vanlig ljus. Det går även bra att utesluta eller minska på den men då blir det såklart inte lika sött (och gott 🙂 )


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar