Glutenfria prinsessemlor (8 st)
25 g jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1/2 dl vit sirap
1/2 uppvispat ägg
1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
300 g (ca 5 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
1/2 uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
400 g mandelmassa
Ca hälften av inkråmet från bullarna
ca 1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
Hallonsylt
Garnering:
Ca 400 g marsipan alternativt 2 färdigkavlade marsipanlock (Odenses är glutenfria)
6 dl vispgrädde
Florsocker att pudra över
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
- Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
- Blanda ner sirap, uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar. Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken.
- Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
- Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix och dela den i 8 bitar. Rulla till släta bullar och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Täck över bullarna med en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
- Skär av ett lock på bullarna. Skär eventuellt locken i trekanter om du vill, jag tycker att det är snyggare än med runda lock.
- Gröp ur lite av bullarnas inkråm och lägg ungefär hälften av det i en skål. Riv mandelmassan grovt.
- Blanda ihop inkråmet med mandelmassa, mjölk eller grädde och vaniljsocker. Späd med mer vätska om du vill ha massan lösare.
- Fyll bullarna med mandelfyllningen och bred ut ett lager med hallonsylt ovanpå.
- Kavla ut marsipanen ganska tunt om du inte använder färdiga tårtlock. Skär remsor som är breda nog att täcka bullarnas kanter och bitar som är lika stora som locken.
- Vispa grädden och bred ut ett tunt lager runt bullarna samt på locken. Klä in bullarna med marsipanremsorna och täck locken med de mindre marsipanbitarna.
- Spritsa vispgrädde på bullarna, lägg på locken och pudra över florsocker.
Prova även mina recept på glutenfria semlor och glutenfri semmelkladdkaka.