Glutenfria saffransbullar med mandelmassa (ca 30 st) 50 g jäst 150 g smör 1 g (2 kuvert) saffran 400 g (4 dl) mjölk 20 g (2 msk) fiberhusk 1/2 tsk salt 70 g (1/2 dl) vit sirap 90 g (1 dl) strösocker 1 ägg 540 g (9 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda Fyllning: 150 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 3 msk vaniljsocker 175 g mandelmassa Ev. 150 g vit choklad Pensling och garnering: 1 uppvispat ägg Pärlsocker Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och värm vätskan till 37 grader (fingervarmt). Vispa ut jästen med degspadet. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter. Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta ihop degen i hushållsassistent eller med elvispens degkrokar i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Stjälp upp degen på ett bakbord, gärna en silikonduk, mjölad med glutenfri mjölmix. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta. Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen och bred den över plattorna. Riv mandelmassan grovt och strö den över smörfyllningen. Rulla ihop degplattorna från långsidan och skär rullarna i bitar. Lägg bitarna i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa på plåtar under bakduk i ca 45 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda saffransbullarna i mitten av ugnen i 225 graders ugnsvärme i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Det fina röda uppläggningsfatet finns att köpa i Året Runts webbshop. Tips på andra glutenfria recept med saffran: Glutenfria saffransrutor med lingonfrosting Glutenfri saffransbutterkaka Glutenfria saffransskorpor Glutenfri saffranskaka