Annons

Glutenfria saffransbullar med mandelmassa

Saffransbullar fyllda med mandelmassa är helt klart de godaste bullarna i jul. Bullarna blir otroligt saftiga och goda och alldeles alldeles underbara! Om du vill göra dem ännu godare fyller du dem med hackad vit choklad också, då blir de fullständigt oemotståndliga.

Glutenfria saffransbullar med mandelmassa

Glutenfria saffransbullar med mandelmassa (ca 30 st)
50 g jäst
150 g smör
1 g (2 kuvert) saffran
400 g (4 dl) mjölk
20 g (2 msk) fiberhusk
1/2 tsk salt
70 g (1/2 dl) vit sirap
90 g (1 dl) strösocker
1 ägg
540 g (9 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

Annons

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
175 g mandelmassa
Ev. 150 g vit choklad

Annons

Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och värm vätskan till 37 grader (fingervarmt).
  3. Vispa ut jästen med degspadet.
  4. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
  5. Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta ihop degen i hushållsassistent eller med elvispens degkrokar i några minuter.
  6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  7. Stjälp upp degen på ett bakbord, gärna en silikonduk, mjölad med glutenfri mjölmix. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
  8. Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen och bred den över plattorna.
  9. Riv mandelmassan grovt och strö den över smörfyllningen. Rulla ihop degplattorna från långsidan och skär rullarna i bitar. Lägg bitarna i bullformar med snittytan uppåt.
  10. Låt jäsa på plåtar under bakduk i ca 45 minuter.
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  12. Grädda saffransbullarna i mitten av ugnen i 225 graders ugnsvärme i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Glutenfria saffransbullar

Det fina röda uppläggningsfatet finns att köpa i Året Runts webbshop.

Annons
Dela på:

11 kommentarer till “Glutenfria saffransbullar med mandelmassa”

  1. Maria Johansson skriver: 7 december, 2019

    Så fantastiskt goda 😋 bästa bullarna jag gjort! Men jag tog två msk kvarg i degen med och de blev så saftiga 👌⭐️


    1. Anneli Andersson skriver: 8 december, 2019

      Vad roligt att höra, tack snälla du!


  2. Christina Andersson skriver: 16 november, 2020

    Så himla goda✨! 3 av 5 med celiaki i familjen, gillade av 5 av 5. Smakar som ”vanliga” enl icke-glutisarna. Tack för receptet! Kan man använda samma deg -saffran till kanelbullar? Silikonduk var toppen! Hälsningar en väldigt oerfaren bagare.


  3. Marika Habbe skriver: 12 december, 2020

    Kan man byta ut Finax röda mot Semper Fin Mix (fritt från vetestärkelse)? Eller behövs det då förändrade proportioner av psyllium, bakpulver, vätska etc?


    1. Anneli Bark skriver: 14 december, 2020

      Hej! Det går bra att byta till Semper fin mix utan att justera något annat i receptet. Lycka till!


  4. Malin skriver: 12 december, 2020

    Jag har inte vit sirap men mörk. Skulle det funka ändå? Eller honung? Äpplemos?
    Mvh
    Malin


    1. Anneli Bark skriver: 14 december, 2020

      Hej! Det bästa är att byta ut den vita sirapen mot strösocker i samma mängd.


  5. Emma skriver: 10 januari, 2021

    Godaste bullarna jag ätit! Så de blir att göra snart igen. Min Pappa har önskat sig de när han fyller år 🙂


    1. Anneli Bark skriver: 11 januari, 2021

      Jätteroligt att höra, vad glad jag blir!


  6. Elisabeth skriver: 19 juli, 2021

    Ett fantastiskt bra recept, har använt det många gånger nu och det har blivit lyckat varje gång! Tack!


    1. Anneli Bark skriver: 19 juli, 2021

      Vad roligt att höra 🙂


Annons

Laddar