Detta inlägg innehåller en affiliatelänk till Lindroos Hälsa.Om du vill baka längderna utan kesella så går det lika bra att använda degen till mina lussekatter som inte innehåller kesella. En deg räcker till två saffranslängder. Receptet hittar du här: Glutenfria lussekatter Glutenfria saffranslängder (4 st)50 g röd jäst400 g (4 dl) mjölk150 g smör2 kuvert (1 g) saffran10 g (2 msk) pulveriserat psyllium (jag använder Premium Psyllium, finns att köpa HÄR)1/2 tsk salt1 tsk malen kardemumma (kan uteslutas)140 g (1 dl) vit sirap45 g (1/2 dl) strösocker250 g kesella1 äggCa 600 g (10 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix (spara ca 1 dl till utbakningen)Fyllning:150 g rumsvarmt smör1/2 dl strösocker1 msk vaniljsocker200 g vit choklad150 g mandelmassaÄgg och pärlsocker till garneringBörja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker.Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli lite kallare än fingervarmt.Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet.Häll på resten av degspadet samt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt.Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen. Bred ut en fjärdedel av fyllningen på mitten av degplattan (en tredjedel av plattan). Hacka chokladen och riv mandelmassan grovt. Strö över choklad och mandelmassa över fyllningen.Skär sneda remsor, ca 1 cm breda, med en kniv eller degskrapa på båda sidor av fyllningen.Fläta längderna genom att lägga remsorna växelvis över fyllningen så att de överlappar varandra, först vänster sedan höger, sedan vänster osv.Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper.Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.Fler glutenfria recept med saffran: saffranskaka, saffranscookies, saffransbullar med vaniljfyllning, lussekatter.