Glutenfria saffranslängder (4 st) 50 g röd jäst 400 g (4 dl) mjölk 150 g smör 2 kuvert (1 g) saffran 10 g (2 msk) fiberhusk eller annan finmalen psyllium 1/2 tsk salt 1 tsk malen kardemumma (kan uteslutas) 140 g (1 dl) vit sirap 45 g (1/2 dl) strösocker 250 g kesella 1 ägg Ca 600 g (10 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix (spara ca 1 dl till utbakningen) Fyllning: 150 g rumsvarmt smör 1/2 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 200 g vit choklad 150 g mandelmassa Ägg och pärlsocker till garnering Börja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli lite kallare än fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Häll på resten av degspadet samt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta. Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen. Bred ut en fjärdedel av fyllningen på mitten av degplattan (en tredjedel av plattan). Hacka chokladen och riv mandelmassan grovt. Strö över choklad och mandelmassa över fyllningen. Skär sneda remsor, ca 1 cm breda, med en kniv eller degskrapa på båda sidor av fyllningen. Fläta längderna genom att lägga remsorna växelvis över fyllningen så att de överlappar varandra, först vänster sedan höger, sedan vänster osv. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg. Fler glutenfria recept med saffran: saffranskaka, saffranscookies, saffransbullar med vaniljfyllning, lussekatter.