Annons

Glutenfria saffranslängder med mandelmassa och vit choklad

Fina saffranslängder med en oemotståndlig fyllning av mandelmassa och vit choklad. Det här är en av mina absoluta favoriter till adventsfikat.

Glutenfria saffranslängder med mandelmassa och vit choklad

Glutenfria saffranslängder (4 st)
50 g röd jäst
4 dl mjölk
150 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk malen kardemumma
1 dl vit sirap
1/2 dl strösocker
250 g kesella
1 ägg
ca 10 dl glutenfri mjölmix, tex Semper fin mix (spara ca 1 dl till utbakningen)

Annons

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g vit choklad
150 g mandelmassa
Ägg och pärlsocker till garnering

Annons
  1. Börja med att mortla saffranet tillsammans med 1 tsk socker.
  2. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli lite kallare än fingervarmt.
  3. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet.
  4. Häll på resten av degspadet samt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
  5. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minuter.
  6. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  7. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite mjölmix som möjligt.
  8. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
  9. Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen. Bred ut en fjärdedel av fyllningen på mitten av degplattan (en tredjedel av plattan). Hacka chokladen och riv mandelmassan grovt. Strö över choklad och mandelmassa över fyllningen.
  10. Skär sneda remsor, ca 1 cm breda, med en kniv eller degskrapa på båda sidor av fyllningen.
  11. Fläta längderna genom att lägga remsorna växelvis över fyllningen så att de överlappar varandra, först vänster sedan höger, sedan vänster osv.
  12. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper.
  13. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  14. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  15. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.
Dela på:

4 kommentarer till “Glutenfria saffranslängder med mandelmassa och vit choklad”

  1. Johanna Skoglösa skriver: 26 november, 2016

    Hej!

    Jag har bakat glutenfritt i 20 år och vet att degen ska vara ganska lös. Men stämmer detta receptet?
    Degen är nästan rinnande när den arbetas 15 minuter i assistent och jäst 45 minuter.
    Om jag jämför med dina övriga recept på saffransbullar innehåller denna deg Kesella, behövs mer glutenfri mix då?

    Hälsningar Johanna


  2. Helena skriver: 15 november, 2020

    Hej! Som föregående skrev i kommentarsfältet så har jag också testat att följa receptet till punkt och pricka. Blev tyvärr en större katastrof. Gick inte att baka ut degen och absolut inte att skära snitt i den. Har testat flera av dina andra recept med saffran, både butterkakan och lussebullar vilket varit succé. Vad jag för fel med denna? Tack för i övrigt superbra och underbara recept! 🙂


    1. Anneli Bark skriver: 19 november, 2020

      Hej! Det var tråkigt att höra. Den här degen är ungefär samma som den till lussebullarna förutom att det är kesella i den här och lite mer mjölmix.. Svårt att säga vad som gick fel, kanske kan det vara jäsningen som inte fungerat som den ska. Degen är kladdig innan jäsning men ska inte vara särskilt kladdig efteråt utan lätt att hantera precis som degen till lussebullarna. Nästa gång kan du prova med degen du använt till lussebullarna istället eftersom du lyckades med den, det blir minst lika gott! Kram


  3. Anna skriver: 22 november, 2020

    Receptet innehåller alldeles för lite mjölmix. Det var i princip smet för min del. Så jag fick fylla på med minst 3-4 dl till. Jäsa det igen , och använda en del på bakbordet. Men tillslut fick jag ihop det. Blev helt okej.


Annons

Laddar