Annons

Glutenfria saffransmums

Saffransmums är en variant av kärleksmums där jag använt saffran istället för kakao i kakan och toppat med en saffransglasyr. Kakan är enkel att baka och lätt att lyckas med. Dessutom räcker den till många och är perfekt att baka i förväg och frysa ner inför julens alla festligheter.

Glutenfria saffransmums med kokos

Glutenfria saffransmums (ca 25 st)
200 g smör
1 kuvert (0,5 g) saffran
3 ägg
225 g (2 1/2 dl) strösocker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
110 g (2 3/4 dl) mandelmjöl
165 g (3 dl) rismjöl

Annons

Glasyr:
75 g smör
1 msk vispgrädde
1 kuvert (0,5 g) saffran
2 tsk vaniljsocker
210 g (3 1/2 dl) florsocker

Kokos till garnering

  1. Smält smöret. Tillsätt saffranet och låt dra en stund.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt med elvisp.
  3. Riv mandelmassan grovt och rör ner den i smeten.
  4. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem till smeten växelvis med det smälta smöret. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en liten långpanna eller ugnsform (ca 25×30 cm) klädd med bakplåtspapper.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna.
  7. Smält smöret till glasyren. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en glasyr. Bred den över kakan och strö över kokos. Skär i rutor.
Dela på:

Annons

Laddar