Annons

Glutenfria saffransmums

Saffransmums är en variant av kärleksmums där jag använt saffran istället för kakao i kakan och toppat med en saffransglasyr. Kakan är enkel att baka och lätt att lyckas med. Dessutom räcker den till många och är perfekt att baka i förväg och frysa ner inför julens alla festligheter.

Glutenfria saffransmums med kokos

Glutenfria saffransmums (ca 25 st)
200 g smör
1 kuvert (0,5 g) saffran
3 ägg
225 g (2 1/2 dl) strösocker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
110 g (2 3/4 dl) mandelmjöl
165 g (3 dl) rismjöl

Annons

Glasyr:
75 g smör
1 msk vispgrädde
1 kuvert (0,5 g) saffran
2 tsk vaniljsocker
210 g (3 1/2 dl) florsocker

Annons

Kokos till garnering

  1. Smält smöret. Tillsätt saffranet och låt dra en stund.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt med elvisp.
  3. Riv mandelmassan grovt och rör ner den i smeten.
  4. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem till smeten växelvis med det smälta smöret. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en liten långpanna eller ugnsform (ca 25×30 cm) klädd med bakplåtspapper.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna.
  7. Smält smöret till glasyren. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en glasyr. Bred den över kakan och strö över kokos. Skär i rutor.
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar