Annons

Glutenfria saffransskorpor

Här kommer receptet på oemotståndligt goda och knapriga glutenfria skorpor med saffran och mandel. Saffransskorpor är en favorit i juletid och något som jag bakar varje år.

 

Glutenfria saffransskorpor

Glutenfria saffransskorpor (ca 25 st)
75 g (ca 1 dl) mandel
100 g rumsvarmt smör
90 g (1 dl) strösocker
45 g (1/2 dl) råsocker (går att byta ut mot strösocker)
2 ägg
1 tsk fiberhusk
1/2 g saffran (1 kuvert)
1 msk kokande vatten
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
100 g (2 dl) mandelmjöl
225 g ( 3 3/4 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper mix

Annons
  1. Rosta mandlarna i en torr stekpanna i ett par minuter. Låt svalna och dela dem grovt.
  2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och blanda ordentligt.
  3. Rör ner fiberhusken i smeten.
  4. Lös upp saffranet med det kokande vattnet i ett litet glas. Låt stå i 10 minuter.
  5. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med saffranet och mandlarna. Blanda väl.
  6. Dela degen i tre delar och forma till längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader.
  8. Skär längderna i sneda bitar. Sätt tillbaka plåten i ugnen och låt torka i ca 40 minuter.

Glutenfria saffransskorpor

Annons
Annons
Dela på:

14 kommentarer till “Glutenfria saffransskorpor”

  1. Cecilia Nordgren skriver: 23 november, 2020

    Hej har bakat dina goda Skorpor😊
    Men har svårt att bevara sprödheten
    Hur opbevarar du dem ?
    Vh Cecilia


    1. Anneli Bark skriver: 27 november, 2020

      Hej! Jag förvarar dem i en lufttät burk i rumstemperatur.


  2. Johan skriver: 29 november, 2020

    1msk kokande vatten!? Varför inte skriva varmt vatten


    1. Anneli Bark skriver: 1 december, 2020

      För att det ska vara kokande 🙂 Eller i alla fall så nära kokpunkten som möjligt.


  3. Idamaria Lundström skriver: 2 december, 2020

    Hej! Det var svårt att forma längder eftersom det var mer som en smeta deg. Tips?


    1. Anneli Bark skriver: 4 december, 2020

      Hej! Degen ska inte vara speciellt kladdig. Kanske hade du för lite mjöl eller för mycket smör? Vägde du ingredienserna? Annars är risken att det inte blir exakta mängder om man mäter upp så jag rekommenderar vägning. Tips annars är att arbeta in lite mer mjöl i degen tills den blir lättare att forma eller använda mycket mjöl på bakbordet.


      1. Jenny skriver: 12 december, 2020

        Jag gjorde också receptet idag och gick på vikt och fick en väldigt kletig smet, fick tillsätta nästan 100 gram extra mjölmix (men då blev de jättegoda!) men funderar nu om inte vikt på mandelmjöl är fel, är 2 dl mandelmjöl verkligen bara 100 gram? Känns som det är ett ganska kompakt mjöl.


        1. Anneli Bark skriver: 14 december, 2020

          Hej! Vad bra att de blev bra med extra mjölmix. Jag har bakat efter det här receptet många gånger och smeten blir inte särskilt kladdig för mig. Jag använder Semper mix till mina skorpor, kanske använde du någon annan mjölmix? 1 dl mandelmjöl väger 50 gram, jag har provvägt och det står även på påsen så det stämmer. Kram


      2. Jenny skriver: 12 december, 2020

        Jag bakade idag och fick tillsätta nästan 100 gram extra mjöl för att få ihop smeten (utgick från vikt), kan det ha blivit lite för lite mjöl i receptet? Väldigt goda blev dem iaf!


  4. Margaretha skriver: 4 december, 2020

    Hej!
    Plattar du till längderna något?


    1. Anneli Bark skriver: 5 december, 2020

      Hej! Nej, men det går bra att göra det om du vill ha lite plattare längder.


  5. Maria i Skövdemar skriver: 21 december, 2020

    Mina smulade sönderdå jag skulle skära dem i bitar. Väldigt porösa…:(


  6. Anna Svensson skriver: 23 december, 2020

    Jag har samma erfarenhet som vissa andra här. Det var nästan mer smet än deg och den nästan droppade ner på bakplåtspappret. Dessutom flöt dom ut extremt mycket under gräddningen. Jag använde Sempers finmix, mandelmjöl från stor livsmedelskedja och vägde noggrant alla ingredienser, så receptet följdes minutiöst. Var goda dock men extremt svårbakade och ganska fula då de flöt ihop på plåten och blev platta och tunna.


  7. Mia Madestam skriver: 4 januari, 2021

    Har gjort de här skorporna många gånger nu och du har verkligen rätt i att det blir en mer lättarbetad deg om man väger ingredienserna. Skorporna blir i alla fall jättegoda varje gång. Tack för ett superbra recept!😊


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar