Glutenfria saffransskorpor (ca 25 st)
75 g (ca 1 dl) mandel
100 g rumsvarmt smör
90 g (1 dl) strösocker
45 g (1/2 dl) råsocker (går att byta ut mot strösocker)
2 ägg
1 tsk fiberhusk
1/2 g saffran (1 kuvert)
1 msk kokande vatten
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
100 g (2 dl) mandelmjöl
225 g ( 3 3/4 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
- Rosta mandlarna i en torr stekpanna i ett par minuter. Låt svalna och dela dem grovt.
- Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och blanda ordentligt.
- Rör ner fiberhusken i smeten.
- Lös upp saffranet med det kokande vattnet i ett litet glas. Låt stå i 10 minuter.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med saffranet och mandlarna. Blanda väl.
- Dela degen i tre delar och forma till längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader.
- Skär längderna i sneda bitar. Sätt tillbaka plåten i ugnen och låt torka i ca 40 minuter.
Tips på andra goda glutenfria recept med saffran:
Glutenfria saffransrutor med lingonfrosting
Glutenfri saffranskladdkaka
Glutenfria lussekatter
Glutenfria saffranslängder med mandelmassa och vit choklad
Glutenfria saffransscones
Glutenfria saffranscupcakes
Glutenfri saffranskaka med mandelmassa
14 kommentarer till “Glutenfria saffransskorpor”
Hej har bakat dina goda Skorpor😊
Men har svårt att bevara sprödheten
Hur opbevarar du dem ?
Vh Cecilia
Hej! Jag förvarar dem i en lufttät burk i rumstemperatur.
1msk kokande vatten!? Varför inte skriva varmt vatten
För att det ska vara kokande 🙂 Eller i alla fall så nära kokpunkten som möjligt.
Hej! Det var svårt att forma längder eftersom det var mer som en smeta deg. Tips?
Hej! Degen ska inte vara speciellt kladdig. Kanske hade du för lite mjöl eller för mycket smör? Vägde du ingredienserna? Annars är risken att det inte blir exakta mängder om man mäter upp så jag rekommenderar vägning. Tips annars är att arbeta in lite mer mjöl i degen tills den blir lättare att forma eller använda mycket mjöl på bakbordet.
Jag gjorde också receptet idag och gick på vikt och fick en väldigt kletig smet, fick tillsätta nästan 100 gram extra mjölmix (men då blev de jättegoda!) men funderar nu om inte vikt på mandelmjöl är fel, är 2 dl mandelmjöl verkligen bara 100 gram? Känns som det är ett ganska kompakt mjöl.
Hej! Vad bra att de blev bra med extra mjölmix. Jag har bakat efter det här receptet många gånger och smeten blir inte särskilt kladdig för mig. Jag använder Semper mix till mina skorpor, kanske använde du någon annan mjölmix? 1 dl mandelmjöl väger 50 gram, jag har provvägt och det står även på påsen så det stämmer. Kram
Jag bakade idag och fick tillsätta nästan 100 gram extra mjöl för att få ihop smeten (utgick från vikt), kan det ha blivit lite för lite mjöl i receptet? Väldigt goda blev dem iaf!
Hej!
Plattar du till längderna något?
Hej! Nej, men det går bra att göra det om du vill ha lite plattare längder.
Mina smulade sönderdå jag skulle skära dem i bitar. Väldigt porösa…:(
Jag har samma erfarenhet som vissa andra här. Det var nästan mer smet än deg och den nästan droppade ner på bakplåtspappret. Dessutom flöt dom ut extremt mycket under gräddningen. Jag använde Sempers finmix, mandelmjöl från stor livsmedelskedja och vägde noggrant alla ingredienser, så receptet följdes minutiöst. Var goda dock men extremt svårbakade och ganska fula då de flöt ihop på plåten och blev platta och tunna.
Har gjort de här skorporna många gånger nu och du har verkligen rätt i att det blir en mer lättarbetad deg om man väger ingredienserna. Skorporna blir i alla fall jättegoda varje gång. Tack för ett superbra recept!😊