Annons

Glutenfria semlor

Semlor är ett måste till fettisdagen. Här kommer mitt recept på klassiska glutenfria semlor och de är verkligen gudomligt goda!

Glutenfria semlor

Glutenfria semlor (6 stora eller 8-10 mindre)
25 g jäst
50 g smör
250 g (2 1/2 dl) mjölk
10 g (1 msk) fiberhusk
70 g (1/2 dl) vit sirap
1/2 ägg
1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
300 g (ca 5 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
1/2 uppvispat ägg till pensling

Annons

Fyllning:
200 g mandelmassa (här hittar du recept på hemmagjord mandelmassa)
Inkråmet från bullarna
ca 3/4 dl mjölk eller grädde
1 tsk vaniljsocker
Ev. 5 hackade mandlar

Garnering:
4 dl vispgrädde
Florsocker att pudra över

Annons
  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
  3. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
  4. Blanda ner sirap, uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken.
  5. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
  6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 6 delar om du vill ha stora semlor, eller 8 delar om du vill ha lite mindre semlor. Rulla till släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  8. Pensla med ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
  9. Skär av toppen på bullarna. Gröp ur inkråmet och lägg i en skål. Riv mandelmassan grovt (om du använder köpt).
  10. Blanda ihop inkråmet med mandelmassa, mjölk eller grädde, vaniljsocker och eventuellt grovhackade mandlar som jag tycker gör massan godare. Späd med mer vätska om du vill ha massan lösare.
  11. Fyll bullarna med mandelfyllningen.
  12. Vispa grädden och spritsa eller klicka på den på bullarna. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Glutenfria semmelbullar

Hemmagjorda glutenfria semlor

Första hjälpen! 

Gott & Glutenfritt är kursen för dig som vill veta mer om

glutenproblem och hur du lever ett gott glutenfritt liv 

Annons

Efter att du gått den här kursen kommer du att ha all kunskap och verktyg du behöver för att kunna leva ett normalt och bra liv, trots glutenintolerans.

Du lär dig vilka råvaror du ska undvika, vilka som är bra för dig, får 72 lättlagade och goda recept för vardag, fest och årets alla högtider. Dessutom kan du dela med dig av recepten till familj och vänner när du ska gå på middag eller fest.

Pris: Just nu! 199 kr Ordinarie: 249 kr

knapp ny

Dela på:

7 kommentarer till “Glutenfria semlor”

  1. Birte Johansson skriver: 4 februari, 2018

    Bakade semlorna idag, glömde köpa laktosfritt smör (och färsk jäst). Ersatte smör med 50g rapsolja, och använde torrjäst (blandade jästen direkt med mjölmixen). Blev fantastiskt goda och luftiga. Lättarbetad deg.


  2. Elisabeth skriver: 26 januari, 2020

    Skulle det gå lika bra om man använder Finax fina mjölmix?


    1. Anneli Bark skriver: 26 januari, 2020

      Hej! Jag har inte provat men det borde gå lika bra med fin mix. Lycka till!


  3. Helena skriver: 30 januari, 2020

    Hej! Kan man göra solbullar av detta recept på bullar? Eftersom jag är den enda i familjen som äter glutenfritt och inte vill ha så många semlor. Tänkte passa på att göra båda samtidigt.
    Solbullsreceptet skiljer sig i princip bara på att det är strösocker istället för hjorthornssalt. Eller kan jag använda både hjorthornssalt och socker i detta recept?


    1. Anneli Bark skriver: 30 januari, 2020

      Hej! Det går jättebra att göra solbullar av det här receptet. Personligen skulle jag tillsätta 1/4 dl strösocker för att få bullarna lite sötare men det är en smaksak 🙂 Hjorthornssaltet gör bullarna lite fluffigare, det går att använda både strösocker och hjorthornssalt i receptet. Lycka till!


  4. Yasmin skriver: 9 mars, 2020

    Hej! Jag vill gärna göra dessa semlor i mini-format. Hur många skulle du uppskatta det blir på detta recept? 🙂


    1. Anneli Bark skriver: 17 mars, 2020

      Hej! Det beror förstås helt på hur små du vill ha dem men jag skulle tro att det kan bli ca 12-15 minisemlor.


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar