Annons

Glutenfria semlor

Semlor är ett måste till fettisdagen. Här kommer mitt recept på klassiska glutenfria semlor och de är verkligen gudomligt goda!

Missa inte att följa mig på Instagram där jag heter glutenfriagodsaker.

Glutenfria semlor

Glutenfria semlor (6 stora eller 8-10 mindre)
25 g jäst
50 g smör
250 g (2 1/2 dl) mjölk
10 g (1 msk) fiberhusk
70 g (1/2 dl) vit sirap
1/2 ägg (vispa upp ett ägg och använd hälften, ca 26 g om du väger det)
1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
300 g (ca 5 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper mix
1/2 uppvispat ägg till pensling

Annons

Fyllning:
200 g mandelmassa (här hittar du recept på hemmagjord mandelmassa)
Inkråmet från bullarna
ca 3/4 dl mjölk eller grädde
1 tsk vaniljsocker
Ev. 5 hackade mandlar

Annons

Garnering:
4 dl vispgrädde
Florsocker att pudra över

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
  3. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
  4. Blanda ner sirap, uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken.
  5. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
  6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 6 delar om du vill ha stora semlor, eller 8 delar om du vill ha lite mindre semlor. Rulla till släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  8. Pensla med ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
  9. Skär av toppen på bullarna. Gröp ur inkråmet och lägg i en skål. Riv mandelmassan grovt (om du använder köpt).
  10. Blanda ihop inkråmet med mandelmassa, mjölk eller grädde, vaniljsocker och eventuellt grovhackade mandlar som jag tycker gör massan godare. Späd med mer vätska om du vill ha massan lösare.
  11. Fyll bullarna med mandelfyllningen.
  12. Vispa grädden och spritsa eller klicka på den på bullarna. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Glutenfria semmelbullar

Hemmagjorda glutenfria semlor

Annons

Första hjälpen! 

Gott & Glutenfritt är kursen för dig som vill veta mer om

glutenproblem och hur du lever ett gott glutenfritt liv 

Annons

Efter att du gått den här kursen kommer du att ha all kunskap och verktyg du behöver för att kunna leva ett normalt och bra liv, trots glutenintolerans.

Du lär dig vilka råvaror du ska undvika, vilka som är bra för dig, får 72 lättlagade och goda recept för vardag, fest och årets alla högtider. Dessutom kan du dela med dig av recepten till familj och vänner när du ska gå på middag eller fest.

Pris: Just nu! 199 kr Ordinarie: 249 kr

knapp ny

Annons
Dela på:

18 kommentarer till “Glutenfria semlor”

  1. Birte Johansson skriver: 4 februari, 2018

    Bakade semlorna idag, glömde köpa laktosfritt smör (och färsk jäst). Ersatte smör med 50g rapsolja, och använde torrjäst (blandade jästen direkt med mjölmixen). Blev fantastiskt goda och luftiga. Lättarbetad deg.


  2. Elisabeth skriver: 26 januari, 2020

    Skulle det gå lika bra om man använder Finax fina mjölmix?


    1. Anneli Bark skriver: 26 januari, 2020

      Hej! Jag har inte provat men det borde gå lika bra med fin mix. Lycka till!


  3. Helena skriver: 30 januari, 2020

    Hej! Kan man göra solbullar av detta recept på bullar? Eftersom jag är den enda i familjen som äter glutenfritt och inte vill ha så många semlor. Tänkte passa på att göra båda samtidigt.
    Solbullsreceptet skiljer sig i princip bara på att det är strösocker istället för hjorthornssalt. Eller kan jag använda både hjorthornssalt och socker i detta recept?


    1. Anneli Bark skriver: 30 januari, 2020

      Hej! Det går jättebra att göra solbullar av det här receptet. Personligen skulle jag tillsätta 1/4 dl strösocker för att få bullarna lite sötare men det är en smaksak 🙂 Hjorthornssaltet gör bullarna lite fluffigare, det går att använda både strösocker och hjorthornssalt i receptet. Lycka till!


  4. Yasmin skriver: 9 mars, 2020

    Hej! Jag vill gärna göra dessa semlor i mini-format. Hur många skulle du uppskatta det blir på detta recept? 🙂


    1. Anneli Bark skriver: 17 mars, 2020

      Hej! Det beror förstås helt på hur små du vill ha dem men jag skulle tro att det kan bli ca 12-15 minisemlor.


  5. Marie Lindelöf skriver: 27 januari, 2021

    Hej
    Går det bra att göra dessa sockerfria med fibersirap istället för vit sirap?
    Eller behövs det riktigt socker (hur mycket?) för att det ska jäsa?


    1. Anneli Bark skriver: 30 januari, 2021

      Hej! Det går nog bra att byta ut den vita sirapen mot fibersirap. Det jäser även utan socker men i så fall rekommenderar jag vanlig blå jäst. Alternativt tillsätt någon matsked socker.


  6. Jennifer skriver: 27 januari, 2021

    Hejsan! Jag undrar ifall det är möjligt att göra detta receptet helt veganskt och om det går, hur kan man gå till väga då?


    1. Anneli Bark skriver: 30 januari, 2021

      Hej! Jag brukar inte baka veganskt men jag ser inget hinder att byta ut mjölkprodukterna mot veganska alternativ. Dock har jag inte full koll på vilka alternativ som finns.


  7. Sidsel Westerlund skriver: 4 februari, 2021

    Hej!
    Hur mäter man upp ett halvt ägg? Och om jag dubblar receptet – använder jag då 50 g jäst?


    1. Anneli Bark skriver: 4 februari, 2021

      Hej! Vispa upp ett ägg i en skål och tillsätt hälften. Det är ungefär 26 gram om du väger men det gör inget om det inte blir exakt hälften. Ja om du dubblar receptet blir det bäst med 50 g jäst. Lycka till!


  8. Anette skriver: 10 februari, 2021

    Hej! Undrar om det går att frysa bullarna, och ta upp vid ett senare tillfälle, och göra semlor?


    1. Anneli Bark skriver: 11 februari, 2021

      Hej! Ja det går jättebra att frysa semmelbullarna.


  9. Marie skriver: 16 februari, 2021

    Fantastiskt recept! Har varit så ledsen över att jag inte kan äta ”riktiga” semlor, de som man köper ute är oftast torra och smaklösa. Dessa semlor är bland de bästa jag smakat! Tack för dina fina recept som gör det glutenfria livet roligt!


    1. Anneli Bark skriver: 19 februari, 2021

      Tack för din kommentar, vad glad jag blir!


  10. Heidi skriver: 20 februari, 2021

    Fantastiska goda!


Annons

Laddar