Glutenfria semmelrutor (ca 24 st)
Kaka:
200 g smör
3 ägg
225 g (2 1/2 dl) strösocker
150 g mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g (2 1/2 dl) mandelmjöl
160 g (2 dl) rismjöl
Topping:
100 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
Florsocker
- Smält smöret till kakan och låt svalna.
- Vispa ägg och strösocker pösigt med elvisp.
- Riv mandelmassan grovt och vänd ner i smeten.
- Mortla kardemummakärnorna. Blanda kardemumman (spara eventuellt lite till garnering), vaniljsocker, bakpulver, mandelmjöl och rismjöl i en bunke och rör ner i smeten tillsammans med det smälta smöret.
- Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Jag använder en form som är 25×30 cm.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna.
- Riv mandelmassan grovt och strö den över kakan.
- Vispa grädden och spritsa ut den ovanpå kakan. Strö över florsocker och eventuellt lite kardemumma innan servering.