Glutenfria skräddarkakor (2 st)
25 g jäst
400 g (4 dl) mjölk
10 g (1 msk) fiberhusk*
17 g (1 dl) pofiber
50 g rumsvarmt smör
100 g (3/4 dl) ljus sirap (går att minska om du vill ha ett mindre sött bröd)
2 tsk brödkryddor
1 tsk salt
80 g (2 dl) havremjöl (kan bytas ut mot mjölmix)
330 g (5 1/2 dl) glutenfri mjölmix (jag använder Finax röda)
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm mjölken till 37 grader och vispa ut jästen med lite av mjölken.
- Vispa ner resten av mjölken, fiberhusk och pofiber. Låt svälla i 10 minuter.
- Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen i assistent eller med elvispens degkrokar.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på ett bakbord lätt mjölat med mjölmix. Dela degen i två bitar och platta ut till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och nagga.
- Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.
* Det går bra att byta ut fiberhusken mot 1 tsk xantangummi. Degen behöver då inte svälla i punkt 3 utan xantangummit tillsätts tillsammans med mjölet.


6 kommentarer till “Glutenfria skräddarkakor”
Kan man byta ut mjölk mot något mjölkfritt?
I alla mina recept med mjölk borde det gå bra att byta ut mot mjölkfritt alternativ.
Jisses så goda dessa var.
Bästa brödet jag ätit sedan jag fått min diagnos.
Vad roligt att du gillar receptet!
Tror du man kan använda finax gröna istället?
Ja absolut, det går bra!