Annons

Glutenfria skumrutor

Skumrutor, gräddbullar, mumsmums, kokosrutor... Kärt barn har många namn. Jag kallar dem skumrutor eftersom jag har gjort dem fyrkantiga. De är enkla att göra, smälter i munnen och smakar underbart.

Glutenfria skumrutor med kokos
Glutenfria skumrutor (ca 35 st)

405 g (4 1/2 dl) strösocker
45 g (3/4 dl) florsocker
1 äggvita
150 g (1 1/2 dl) kallt vatten
150 g (1 1/2 dl) kokande vatten
13 g (1 1/2 msk) gelatinpulver

Garnering:
180 g (6 dl) kokos
15 g (2 1/2 msk) kakao

Annons

1. Blanda strösocker, florsocker, äggvita och kallt vatten i en stor skål.
2. Lös upp gelatinpulvret i det kokande vattnet och låt stå i några minuter.
3. Vispa ner gelatinblandningen i sockerblandningen och vispa sedan med elvisp/assistent i 30 minuter till en tjock och fluffig smet.
4. Blanda kokos och kakao till garneringen och strö ett jämnt lager (ca 2 dl) i en form, 20×30 cm.
5. Bred över smeten och täck med kokosflingor (ca 2 dl).
6. Låt kakan stelna i minst två timmar i kylen. Skär sedan i bitar och doppa snittytorna i resten av kokosen. Förvara skumrutorna kallt. De går också bra att frysa.

Annons
Dela på:

6 kommentarer till “Glutenfria skumrutor”

  1. Jenny Högberg skriver: 19 november, 2019

    Ökar mängden gelatin till 2 msk så kan man ta bort äggvitan. Perfekt för den som är äggallergiker 👍🏻


    1. Anneli Andersson skriver: 24 november, 2019

      Vad bra! Tack för tipset!


  2. Lillian Bergfors-%20-%20- skriver: 26 november, 2019

    Har du nåt recept på skumbollarna med ”agar agar” i stället för gelatin? Skulle uppskattas!


    1. Anneli Andersson skriver: 27 november, 2019

      Hej! Tyvärr inte än. Det kanske går att hitta någonstans hur mycket agar agar som motsvaras av en viss mängd gelatin?


  3. Karin skriver: 4 mars, 2020

    Blir konsistensen på smeten sån att den kan spritsas till toppar istället


    1. Anneli Bark skriver: 4 mars, 2020

      Ja smeten kan spritsas!


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar