Annons
Annons

Glutenfria sockerbullar med saffran

Att pensla släta saffransbullar med smör och doppa i socker är ett enkelt sätt att piffa till saffransbullarna på men det blir otroligt mycket godare. Mina sockerbullar med saffran är både vackra, saftiga och goda och passar utmärkt som variation till traditionella lussebullar.

Glutenfria sockerbullar med saffran

Följ mig på Instagram, Facebook och Pinterest för mer glutenfri inspiration. Där tipsar jag bland annat om fler goda julrecept nu när julen närmar sig!

Glutenfria sockerbullar med saffran (ca 20-25 st)
50 g jäst
150 g smör
1 g (2 kuvert) saffran
400 g (4 dl) mjölk
20 g (2 msk) fiberhusk/pulveriserat psyllium
1/2 tsk salt
70 g (1/2 dl) vit sirap
90 g (1 dl) strösocker
1 ägg
540 g (9 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

Annons
Annons

Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
Smält smör
Strösocker

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Smält smöret. Tillsätt saffran och mjölk och värm vätskan till 37 grader (fingervarmt).
  3. Vispa ut jästen med degspadet.
  4. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
  5. Tillsätt resterande ingredienser till degen och arbeta ihop den i hushållsassistent eller med elvispens degkrokar i några minuter.
  6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  7. Stjälp upp degen på ett bakbord, gärna en silikonduk, lätt mjölad med glutenfri mjölmix. Dela degen i bitar och forma till runda bullar.
  8. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 225 graders ugnsvärme i 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
  11. Pensla bullarna med smör och doppa dem i strösocker. Obs! Om du tänker frysa in bullarna är det bäst att vänta med detta steg till innan servering.
Annons

Glutenfria saffransbullar med socker

Dela på:

7 kommentarer till “Glutenfria sockerbullar med saffran”

  1. Emelie skriver: 26 november, 2020

    Går det lika bra med en mjölmix utan vetestärkelse, tex Semper finmix eller behöver jag då lägga till ngt mer?


    1. Anneli Bark skriver: 27 november, 2020

      Det borde gå lika bra med Semper fin mix.


  2. Julia skriver: 4 december, 2020

    Hej! Tror du att det går bra att fritera detta efter att man har format till bollar, eller borde man stansa ut och kalljäsa?


    1. Anneli Bark skriver: 4 december, 2020

      Hej! Det borde gå bra att fritera direkt.


  3. Anna skriver: 5 december, 2020

    Superbra recept! Jag hade i rumsvarmt smör. Det blev också bra. Godare än alla lussedegar jag gjort med gluten i innan. Julen är räddad.


  4. Carolina skriver: 7 december, 2020

    Funkar det att baka på Lailas gula? Går det använda som det är eller vad mer behövs tillsättas isåfall?


    1. Anneli Bark skriver: 7 december, 2020

      Det borde gå bra med Lailas gula. Möjligen att du inte behöver riktigt lika mycket mjölmix i så fall. Lycka till!


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar