Annons

Glutenfria solbullar med kokos

Det här är Norges svar på svenska kanelbullar och kallas på norska för skolebuller. Det är som klassiska solbullar som toppas med glasyr och kokos. Så gott! Bullarna blir härligt fluffiga och med vaniljkräm, glasyr och kokos blir de verkligen något extra!

Glutenfria solbullar med glasyr och kokos på kakfat

Glutenfria solbullar med kokos (24 st)
50 g jäst
500 g (5 dl) mjölk
20 g (2 msk) fiberhusk
150 g rumsvarmt smör
140 g (1 dl) vit sirap
45 g (1/2 dl) strösocker
1 tsk mortlad/mald kardemumma
1/2 tsk salt
1 ägg
Ca 660-720 g (11-12 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

Annons

Fyllning och garnering:
Ca 3 dl vaniljkräm, snabb från pulver eller gör egen genom att dubbla receptet som du hittar här.
1 ägg till pensling
120 g (2 dl) florsocker
Ca 2 msk vatten
Ca 2 dl kokosflingor

Annons

1. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken.
2. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar/assistent i minst 5 minuter. Degen ska vara lite kladdig, det är bättre att arbeta in mer mjölmix innan utbakning om den blir för kladdig än att ha i för mycket mjölmix från början så att bullarna blir torra.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
5. Gör vaniljkrämen under tiden som degen jäser.
6. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix om degen är för kladdig men försök använda så lite mjölmix som möjligt.
7. Dela degen i 24 bitar och forma till runda bullar.
8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
9. Gör gropar i mitten av bullarna, jag brukar använda baksidan av ett matskedsmått, och fyll groparna med vaniljkräm.
10. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
11. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader tills bullarna får fin färg, ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
12. Vispa ihop en glasyr av florsocker och vatten. Använd så mycket vatten att glasyren blir fast men ändå lätt att pensla på bullarna.
13. Pensla glasyr på bullarna och strö över kokos.

Solbullar efter jäsning

Solbullar som fyllts med vaniljkräm

Annons

Glutenfria solbullar efter gräddning

Glutenfria solbullar med glasyr och kokos

Prova också mitt populära recept på glutenfria kanelbullar.

Annons
Dela på:

Annons

Laddar