Annons
Annons

Glutenfria solbullar

Underbara sockrade bullar fyllda med härlig vaniljkräm. Bullarna skiner som solar på kakfatet.

2015-11-01 15_Fotor
Glutenfria solbullar (12 st)

25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl vit sirap
1/4 dl strösocker
1/4 tsk salt
1/2 tsk malen kardemumma
1 litet ägg
ca 5 dl (300 g) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

Annons

Vaniljkräm:
2 dl standardmjölk
2 msk strösocker
2 msk maizena
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker

Annons

Smält smör och strösocker till garnering

1. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken.
2. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i ca 10 minuter. Degen ska vara lite kladdig, det är bättre att arbeta in mer mjölmix innan utbakning om den blir för kladdig än att ha i för mycket mjölmix från början så att bullarna blir torra.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
5. Ta upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix och knåda den lätt. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix om degen är för kladdig.
6. Dela degen i två delar och rulla ut dem till längder. Dela varje längd i 6 delar och rulla varje del till en slät bulle. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
8. Vispa ihop mjölk, socker och maizena till vaniljkrämen i en kastrull. Tillsätt äggulorna och vispa under uppvärmning tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från plattan och låt krämen svalna. Tillsätt sedan vaniljsockret och rör om.
9. Gör ett hål med tummen eller baksidan av ett matskedsmått i varje bulle. Spritsa eller klicka i vaniljkräm.
10. Grädda bullarna gyllene i mitten av ugnen i 200 grader ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
11. Pensla bullarna med smält smör och strö över socker innan servering.

Annons
Dela på:

8 kommentarer till “Glutenfria solbullar”

  1. Henrik skriver: 11 april, 2020

    Tack för detta fantastiska recept! Supergoda!!!


    1. Anneli Bark skriver: 14 april, 2020

      Tack så mycket! Vad roligt att du gillar det!


  2. Maria skriver: 20 april, 2020

    Går det att frysa bullarna? 🙂


    1. Anneli Bark skriver: 22 april, 2020

      Det går bra att frysa bullarna men vänta i så fall med att pensla med smör och doppa i socker tills innan servering.


  3. Marika skriver: 4 juli, 2020

    Hallå
    Det är ditt största fan här 😊
    Allt från din sida är ju underbart !!
    De här blev jättegoda, men väldigt kompakta..😶
    Vad gjorde jag för fel (en gång är ju ingen gång iofs 😅)?
    Om du har nån teori, eller om jag helt enkelt ska göra ett nytt försök


    1. Anneli Bark skriver: 7 juli, 2020

      Hej! Tack, vad roligt att du gillar mina recept! Åh mina bullar blir så fluffiga, jag skulle säga att det är viktigt att inte använda för mycket mjöl (väg helst mjölmixen så att det blir exakt mängd) och att degen/bullarna jäser ordentligt. Vad gäller jäsningen är det viktigt att inte använda för varm vätska (då dör jästen) eller för kall vätska (då krävs det längre jästid) samt låta degbunken/plåten stå på en dragfri och ”lagom” varm plats under jäsningen. Hoppas att det blir bättre nästa gång!


  4. Christina skriver: 7 september, 2020

    Det ser väldigt fina ut, men jag blir så besviken varje gång det står ”glutenfria bullar/kakor,fikabröd” i början av ett recept och när man sen läser själva receptet så står det bara ”glutenfri mjölmix”. Det gör det hela väldigt svårt. Alla mjölmixer är olika och ger väldigt skiftande resultat. Vidare verkar det som om de som skriver recepten ofta använder mix som innehåller vetestärkelse och ibland mjölk. För många med matintoleranser funkar inte dessa mixer och resultaten blir inte alls lika fina som bilderna…


    1. Anneli Bark skriver: 18 september, 2020

      Hej! Tack för din kommentar. Jag håller helt med dig, olika mjölmixer kan ge olika resultat. Numera skriver jag alltid vilken mjölmix jag använt i de nyare recepten. Jag har även kompletterat det här receptet med det. Min uppfattning är att Finax röda och Semper mix som jag ofta använder kan bytas ut mot Semper fin mix som är utan vetestärkelse. Kram


Annons

Laddar