Annons

Glutenfria solrosrutor i långpanna

Det här är ett av mina favoritbröd till frukost, jag älskar att brödet blir så luftigt och gott. Att det är enkelt att baka och bara behöver jäsa en gång direkt i formen gör inte saken sämre. Solroskärnorna ger brödet en extra god smak.

Glutenfria solrosrutor i långpanna

Glutenfria solrosrutor i långpanna (ca 12 st)
200 g (2 dl) mjölk
200 g (2 dl) vatten
20 g (ca 1 1/2 msk) potatismjöl
25 g jäst
40 g (2 msk) ljus sirap
1 tsk salt
1 ägg
65 g (1 dl) solroskärnor
450 g (7 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

  1. Vispa ihop mjölk, vatten och potatismjöl i en kastrull och koka upp under vispning tills vätskan tjocknar. Låt svalna till 37 grader. Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad om du vill att det ska gå snabbt.
  2. Smula ner jästen i en bunke och vispa ut den med ca 1 msk kallt vatten.
  3. Vispa ner degvätskan.
  4. Tillsätt sirap, salt, uppvispat ägg, solroskärnor och mjölmix. Arbeta ihop degen ordentligt, gärna i assistent.
  5. Häll den lösa och kladdiga degen i en liten långpanna (på bilden har jag använt en form på 25×30 cm, det går också bra att använda en större långpanna och få fler men inte lika tjocka rutor) klädd med bakplåtspapper.
  6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
  7. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter. Låt svalna och skär i rutor.
Annons

Glutenfria solrosrutor i långpanna

Annons
Annons
Dela på:

6 kommentarer till “Glutenfria solrosrutor i långpanna”

  1. Carina skriver: 18 juni, 2019

    Skulle ni inte kunna skriva ut måtten på formarna ? Liten långpanna säger inte så mycket.


    1. Anneli Andersson skriver: 19 juni, 2019

      Självklart, jag har lagt till det i receptet nu! Jag har använt både en liten form på 25×30 cm och en större långpanna till det här brödet. Resultatet blir bra i båda men såklart blir rutorna inte lika tjocka i en större långpanna. Lycka till med bakningen!


  2. Kristin Blidner skriver: 5 januari, 2020

    När man skriver ”mjölmix”, kan det även funka med Bovete & Teff mjöl?


    1. Anneli Andersson skriver: 9 januari, 2020

      Hej! I det här fallet tror jag att det skulle gå bra med bovete & teffmjöl. Lycka till!


  3. Christel skriver: 4 september, 2020

    Om man vill utesluta solroskärnorna behöver man ersätta dom då, typ den mängden i mer mjölmix?


    1. Anneli Bark skriver: 18 september, 2020

      Hej! Det är bara att utesluta solroskärnorna, du behöver inte ersätta med mer mjöl eller något annat. Lycka till!


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar