Annons

Glutenfria strösselrutor

Den här ljuvligt goda naturligt glutenfria kakan har en mjuk och saftig botten och toppas med en len glasyr och färgglatt strössel. En perfekt kaka för barnkalaset eller bara när du vill bjuda på något gott till fikat.

Kakan bakas i långpanna så den är toppen att baka när man ska bjuda många!

Glutenfri strösselkaka i bitar

Närbild på glutenfria strösselrutor

Följ mig gärna på Instagram, Facebook och Pinterest för mer glutenfri bakinspiration!

Glutenfria strösselrutor (ca 24 bitar)
200 g smör
4 ägg
360 g (4 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3/4 tsk xantangummi*
120 g (3 dl) mandelmjöl
150 g (2 1/2 dl) rismjöl
100 g (1 dl) mjölk

Annons
Annons

Glasyr:
100 g smör
200 g florsocker
1 msk vatten
Strössel till dekoration (Obs! Vissa strössel kan innehålla gluten, läs på förpackningen så att du använder ett glutenfritt strössel)

  1. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna lite.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner i smeten tillsammans med mjölken och det smälta smöret.
  4. Häll smeten i en liten långpanna (min är 25×30 cm) och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter. Känn med en sticka att kakan är färdig, stickan ska vara torr. Ta ut kakan och låt den svalna.
  5. Smält smöret till glasyren. Tillsätt florsocker och vatten och rör till en slät glasyr.
  6. Bred ut glasyren på den kalla kakan och garnera med strössel. Ställ kakan kallt en stund och skär den i rutor när glasyren stelnat.

*Xantangummi gör att kakan blir saftig och inte smular men har man inte det går det bra att utesluta. Kakan blir bra ändå. Alternativt ersätt den med 2 tsk fiberhusk.

Nygräddad kakbotten till glutenfria strösselrutor i långpanna

Annons

Glutenfri strösselkaka i långpanna med glasyr

Glutenfri mjuk kaka med glasyr och strössel

Glutenfria strösselrutor närbild

Fika med glutenfria strösselrutor på kakfat

Annons
Dela på:

7 kommentarer till “Glutenfria strösselrutor”

  1. Sophie skriver: 14 juli, 2021

    Vad kan man använda om man inte har xantangummi? Tack på förhand!


    1. Anneli Bark skriver: 15 juli, 2021

      Hej! Det borde gå bra att utesluta xantangummi i så fall, eller ersätta med 2 tsk fiberhusk om du har det.


  2. Cecilia Andersson skriver: 14 juli, 2021

    Finns det något annat man använda istället för xantangummi? 🤗


    1. Anneli Bark skriver: 15 juli, 2021

      Det borde gå bra att utesluta xantangummi i så fall, eller ersätta med 2 tsk fiberhusk om du har det.


      1. Cecilia Andersson skriver: 15 juli, 2021

        Toppen, fiberhusk har jag alltid hemma. Tack snälla för svar!🤗🙌


  3. Malin skriver: 25 juli, 2021

    Hej kan man använda enbart mjölmix istället?


    1. Anneli Bark skriver: 28 juli, 2021

      Hej! Jag har inte provat men det borde gå bra. Jag skulle rekommendera en lite mindre mängd mjölmix, jag kan tänka mig att 240 g (4 dl) kan bli bra. Öka på mängden lite om du tycker att smeten känns för lös. Lycka till!


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar