Annons

Glutenfria syltgrottor

Småkakornas småkaka! De här syltgrottorna är så spröda att de smälter i munnen och så goda att man omöjligt bara kan ta en. Syltgrottor är en klassiker på kakfatet men varning för att de tar slut fort!

Fyll grottorna med din favoritsylt, gärna en sort som är ganska fast så blir resultatet bäst.

Glutenfria syltgrottor (30 st)
150 g rumsvarmt smör
70 g (3/4 dl) strösocker
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 msk pofiber
75 g (1 1/2 dl) mandelmjöl
110 g (2 dl) majsstärkelse
70 g (1 dl) potatismjöl
Ca 2 dl sylt (jag har drottningsylt i mina)

  1. Rör ihop rumsvarmt smör och strösocker. Jag använder en vanlig sked.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Jag tycker att det är enklast att använda händerna när jag arbetar ihop degen.
  3. Dela degen i två delar och rulla ut till längder. Dela varje längd i 15 bitar. Rulla till bollar och lägg i bakformar.
  4. Gör en grop i varje boll. Jag brukar använda skaftet på en träslev.
  5. Fyll groparna med sylt.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter, tills kakorna börjar få lite färg.

Syltgrottorna innan gräddning.

Annons
Annons

Syltgrottorna går utmärkt att frysa.

Annons

Dela på:

2 kommentarer till “Glutenfria syltgrottor”

  1. Sofia skriver: 17 juni, 2021

    Hej tänkte fråga om tips vad man kan byta mandelmjölet med då jag är allergisk mot det? Mvh sofia


    1. Anneli Bark skriver: 19 juni, 2021

      Hej! Om du tål hasselnötter borde det gå lika bra med hasselnötsmjöl. Jag kan tyvärr inte garantera att det blir lika bra om du byter ut mot något annat då jag inte provbakat med annat mjöl. Kanske kan du prova med någon glutenfri mjölmix (tex Semper fin mix som är utan vetestärkelse)? Alternativt rismjöl eller mer majsstärkelse. Hoppas att det blir bra! Med vänlig hälsning, Anneli


Annons

Laddar