Glutenfria tekakor med havre (ca 12 st)
50 g jäst
2 dl mjölk
2 dl vatten
1 msk fiberhusk
3 dl havregryn (ren havre)
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
1/2 dl rapsolja
1 dl (65 g) teffmjöl (går att byta ut mot havremjöl eller annat glutenfritt mjöl)
4 dl (180 g) glutenfritt havremjöl
Rapsolja till pensling
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med lite av vätskan.
- Vispa ner resten av vätskan samt fiberhusk och havregryn. Låt svälla i 10 minuter.
- Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen med degkrokar i några minuter. Degen ska vara kladdig.
- Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med havremjöl. Strö lite havremjöl över degen och platta eller kavla ut den till ca 1 cm tjocklek. Stansa ut runda tekakor med hjälp av ett kakmått eller glas och lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga.
- Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.
- Pensla tekakorna med olja direkt när de tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.
Tips på andra goda glutenfria bröd: snabba tekakor, grova fröfrallor, frukostbröd med frön.
4 kommentarer till “Glutenfria tekakor med havre”
Går det bra att byta ut oljan mot smör? Och iaf hur mycket behöver jag ja? 🙂 Sitter i karantän så kan inte gå till affären.
Det borde bli bra med 50 g smält smör istället för oljan.
Går det att byta ut mjölken mot något mjölkfritt alternativ?
Ja det borde gå bra med något mjölkfritt alternativ, huvudsaken är att det är vätska 🙂