Glutenfria tekakor med xantangummi 25 g jäst 400 g (4 dl) mjölk (eller vatten) 40 g (2 msk) ljus sirap eller strösocker 45 g (1/2 dl) rapsolja 1 tsk xantangummi 1 tsk salt 70 g (2 dl) glutenfria havregryn (kan bytas ut mot boveteflingor eller ersättas med 1 dl mer mjöl) 100 g (2 dl) bovetemjöl 100 g (2 dl) durramjöl 110 g (2 dl) majsmjöl 50 g (1 dl) rismjöl Smula ner jästen i en bunke. Värm vätskan till 37 grader och rör ut jästen med vätskan. Rör ner sirap och olja. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt till degvätskan. Arbeta ihop degen i assistent eller med elvispens degkrokar. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Jag använder rismjöl till utbakningen. Dela degen i 10 delar och forma till tekakor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Nagga tekakorna och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 12-15 minuter. Tips på fler glutenfria frukostbröd: Glutenfria tekakor med morot Glutenfria grötbullar Glutenfria hönökakor i långpanna Glutenfria russinfrallor Glutenfria lyxfrallor Glutenfri bovetelimpa Glutenfritt sirapsbröd i långpanna