Annons

Glutenfria tekakor med xantangummi

Naturligt glutenfria tekakor som jag bakar med xantangummi som fungerar som en ersättning för gluten. Xantangummi stabiliserar degen och gör den mer elastisk och lätt att arbeta med och det färdiga brödet blir saftigt.

Glutenfria tekakor med xantangummi

Glutenfria tekakor med xantangummi
25 g jäst
400 g (4 dl) mjölk (eller vatten)
40 g (2 msk) ljus sirap eller strösocker
45 g (1/2 dl) rapsolja
1 tsk xantangummi
1 tsk salt
70 g (2 dl) glutenfria havregryn (kan bytas ut mot boveteflingor eller ersättas med 1 dl mer mjöl)
100 g (2 dl) bovetemjöl
100 g (2 dl) durramjöl
110 g (2 dl) majsmjöl
50 g (1 dl) rismjöl

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm vätskan till 37 grader och rör ut jästen med vätskan.
  3. Rör ner sirap och olja.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt till degvätskan.
  5. Arbeta ihop degen i assistent eller med elvispens degkrokar.
  6. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Jag använder rismjöl till utbakningen. Dela degen i 10 delar och forma till tekakor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  8. Nagga tekakorna och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 12-15 minuter.
Annons

Glutenfria tekakor på plåt

Annons

Glutenfria tekakor med xantangummi

Annons

Frukost med glutenfria tekakor

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar