Annons

Glutenfria valnötsrutor

Goda brödrutor med en härlig smak av valnötter. Brödet innehåller havre vilket ger näring och en lite rustik smak till brödet som jag gillar. Se till att gryn och mjöl av havre är märkt glutenfritt eftersom "vanlig" havre kan ha kontaminerats av andra sädesslag under skörd, transport och malning och därmed finns det en risk att det innehåller gluten.

Glutenfria valnötsrutor

Glutenfria valnötsrutor
200 g (2 dl) mjölk
200 g (2 dl) vatten
20 g (ca 1 1/2 msk) potatismjöl
25 g jäst
40 g (2 msk) ljus sirap
1 tsk salt
1 ägg
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
60 g (1 dl) valnötter
100 g (2 1/4 dl) glutenfritt havremjöl
330 g (5 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röd
Ev.

Annons

några valnötter som dekoration ovanpå

Annons
  1. Vispa ihop mjölk, vatten och potatismjöl i en kastrull och koka upp under vispning tills det tjocknar. Låt svalna till 37 grader. Jag brukar ställa kastrullen i kallt vatten för att det ska gå snabbare.
  2. Smula ner jästen i en bunke och vispa ut den med ca 1 msk kallt vatten. Vispa därefter ner degvätskan.
  3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt, gärna med assistent men elvisp med degkrokar går också bra. Degen är för kladdig för att knåda för hand.
  4. Häll den lösa och kladdiga degen i en liten långpanna eller ugnsform, ca 25×30 cm, klädd med bakplåtspapper.
  5. Lägg några extra valnötter på degen om du vill ha ett dekorerat bröd.
  6. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
  7. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

Glutenfria valnötsrutor

Dela på:

Annons

Laddar