Annons

Glutenfria vaniljbullar

Finns det något godare än kanelbullar? Ja de här vaniljbullarna konkurrerar faktiskt med mina kanelbullar! Jag älskar vanilj och bullarna blir härligt mjuka och saftiga. Prova själv så får du se!

Här hittar du också recept på mina glutenfria kanelbullar.

Glutenfria vaniljbullar

Glutenfria vaniljbullar (ca 30 st)
50 g jäst
500 g (5 dl) mjölk
20 g (2 msk) fiberhusk
150 g rumsvarmt smör
140 g (1 dl) vit sirap
45 g (1/2 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 ägg
Ca 660 g (11 dl) glutenfri mjölmix, tex Semper mix

Annons

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
135 g (1 1/2 dl) strösocker
3 msk vaniljsocker

Annons

1 uppvispat ägg och pärlsocker till garnering

1. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken.
2. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter.
3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen med degkrokar i minst 5 minuter. Degen ska vara lite kladdig, det är bättre att arbeta in mer mjölmix innan utbakning om den blir för kladdig än att ha i för mycket mjölmix från början så att bullarna blir torra.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta eventuellt in lite mer mjölmix om degen är för kladdig men försök att använda så lite mjöl som möjligt. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta.
6. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred den över plattorna.
7. Rulla ihop degen från långsidan och skär rullen i bitar. Lägg bitarna i bullformar med snittytan uppåt.
8. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
9. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
10. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8-10 minuter.

Glutenfria vaniljbullar innan gräddning

Glutenfria vaniljbullar efter gräddning

Annons

Glutenfria vaniljbullar

Dekorera gärna bullarna med glasyr så blir de ännu godare! Rör ihop florsocker med vatten till önskad konsistens och ringla över bullarna en stund innan servering.

Glutenfria vaniljbullar med glasyr

Annons
Dela på:

8 kommentarer till “Glutenfria vaniljbullar”

  1. Natalie skriver: 13 november, 2020

    Bästa recepten gör hon!. Nu har jag gjort både lussebullar å vaniljbullar. Följ recepten till pricka. Degen ska vara rikigt kletig, försök arbeta så lite så möjligt med den! Så blir bullar så fluffiga å goda smakar bättre en mjöl bullar


  2. LUBNA ALANI skriver: 30 december, 2020

    Jag vill tacka dig för fantastisk recept nu jag kan baka till mitt barn barn och göra henne glad..Tack du är min ängel


    1. Anneli Bark skriver: 30 december, 2020

      Åh tack, vad glad jag blir!


  3. Gunilla skriver: 12 januari, 2021

    Tack för ett bra recept.Har bakat några gånger med lyckat resultat men nu vill det sig inte.Bullarn blir platta jäser inte upp och torra.Försöker följa ditt recept exakt.Har du ägg i degen eller är ägget bara till att pensla med?vänliga hälsningar Gunilla Liw-Stenson.


    1. Anneli Bark skriver: 19 januari, 2021

      Hej! Vad konstigt att det plötsligt inte blir bra. Det låter som om det skulle vara något med jäsningen som inte fungerar? Tänk på att jästen inte är gammal och att degvätskan inte är för kall eller för varm, använd helst termometer för att vara säker på temperaturen. Ställ degen så dragfritt som möjligt när den jäser, är det kallt i rummet behövs längre jästid. Ett tips är också att väga ingredienserna om du inte redan gör det, annars är det risk att det blir för mycket mjöl och då blir bullarna torra. Jag har ägg i degen. Hoppas att det går bättre nästa gång!


  4. Susanne skriver: 19 februari, 2021

    Tack för du gjort min bakning till en glädje!! Vaniljbullarna blir fantastiskt goda o lättarbetad deg! Har även gjort mycket annat gott!


  5. Gunnel Svahn Frängsmyr skriver: 10 juli, 2021

    Hej! Blir bullarna lika bra om man fryser dem?


    1. Anneli Bark skriver: 10 juli, 2021

      Ja de går utmärkt att frysa. Jag värmer på dem lite efter upptining så blir de som nybakta!


Annons

Laddar