Annons

Glutenfritt brytbröd

Ett fint brytbröd passar utmärkt på buffén eller bara när du vill dela ett gott och saftigt bröd med familj eller vänner. Varför inte baka det till påskbuffén i år?

Glutenfritt brytbröd på fat

Glutenfritt brytbröd
50 g jäst
200 g (2 dl) vatten
200 g (2 dl) mjölk
15 g (1 1/2 msk) fiberhusk
30 g (2 msk) rapsolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
330 g (5 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

Annons

Till garnering:
1 uppvispat ägg
Frön (tex sesam, vallmo, solros, pumpa)

Annons
  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Värm vatten och mjölk till 37 grader.
  3. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt olja, salt, strösocker, havregryn och mjölmix.
  5. Arbeta ihop degen ordentligt med degkrokar, gärna i assistent.
  6. Strö lite mjölmix runtom degen och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  7. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix. Forma degen till en rulle och dela den i 7 bitar.
  8. Forma bitarna till runda bullar och lägg dem med lite mellanrum i en springform klädd med bakplåtspapper. Ett tips för att få bakplåtspapperet på plats i formen är att fukta det lite och knöla ihop det till en boll innan du vecklar ut det i formen.
  9. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  10. Pensla med uppvispat ägg och strö över valfria frön.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.

Glutenfritt brytbröd i form innan jäsning

Glutenfritt brytbröd i form efter gräddning

Glutenfritt brytbröd med frön

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar