Glutenfritt chiabröd i långpanna (ca 12 rutor) 35 g (3 msk) chiafrön + 1 dl vatten 50 g jäst 400 g (4 dl) vatten 15 g (1 msk) strösocker 1 tsk salt 17 g (1 dl) pofiber 275 g grov glutenfri mjölmix, tex Finax gröna (kan bytas ut mot ljus mjölmix) 300 g ljus glutenfri mjölmix, tex Finax röda (kan bytas ut mot grov mjölmix) Rör ihop chiafrön med 1 dl vatten. Låt stå och svälla i 10 minuter. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och vispa ut jästen med den. Tillsätt chiagröten, socker, salt, pofiber och mjölmix. Arbeta ihop degen i assistent eller med elvispens degkrokar i ca 5 minuter. Fördela degen i en mindre långpanna (min har måtten 25x30 cm) klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 30 minuter. Låt svalna en stund i formen, stjälp sedan upp brödet på ett galler och låt svalna helt under bakduk. Skär i rutor. Brödet innan det gräddas i ugnen. Det nygräddade brödet. Brödet blir saftigt och gott. Det håller sig saftigt i ca 2 dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Det som inte går åt på ett par dagar fryser jag ner i bitar direkt när det svalnat så blir det saftigt även efter upptining. Tips på annat glutenfritt bröd med chiafrön: Glutenfritt chiabröd Naturligt glutenfri filmjölkslimpa med chiafrön Glutenfria chiafrallor utan mjöl Glutenfria chia- och pumpafrallor Glutenfritt snabbt chiabröd Glutenfria chiafrallor