Annons

Glutenfritt flätat bröd

Att baka bröd i form av en fläta är både roligt och blir fint att bjuda på. Brödet påminner om ett vitt franskbröd och blir mjukt och gott.

Glutenfri brödfläta på skärbräda

Glutenfri brödfläta i skivor

Glutenfritt flätat bröd
50 g jäst
500 g (5 dl) mjölk
15 g (1 1/2 msk) fiberhusk
45 g (1/2 dl) rapsolja
5 g (1 tsk) salt
15 g (1 msk) strösocker
1 ägg
17 g (1 dl) pofiber
480 g (8 dl) glutenfri mjölmix (jag använder Finax röda)
1 uppvispat ägg och sesam- eller vallmofrön till garnering

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Värm mjölken till 37 grader och vispa ut jästen med den.
  3. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt olja, salt, socker, ägg, pofiber och mjölmix och arbeta ihop degen i assistent eller med elvispens degkrokar.
  5. Strö lite mjölmix runtom degen och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett bakbord lätt mjölat med mjölmix. Dela degen i tre delar och rulla ut dem till längder. Lägg alla tre längderna intill varandra i ena änden och fläta längderna löst. Tryck ihop längderna på slutet och göm dem lite under brödflätan.
  7. Flytta över flätan på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  8. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över sesam- eller vallmofrön.
  9. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Annons

Glutenfri deg till flätat brödDegen innan utbakning.

Annons

Tre deglängder till glutenfritt flätat brödDegen delas i tre delar som rullas ut till längder.

Ändarna på de tre längderna läggs ihop i ena änden och flätas som en vanlig fläta.

Annons

Degfläta innan jäsningDet flätade brödet innan jäsning.

Brödet innan gräddning.

Glutenfri nygräddad brödfläta på plåtBrödet efter gräddning.

Annons

Brödet håller sig gott och saftigt i 1-2 dagar i rumstemperatur och går utmärkt att frysa ner. Skiva gärna upp det innan du fryser ner det så är det lätt att tina i brödrost eller micro.

Glutenfritt flätat bröd i skivor på skärbräda

Dela på:

2 kommentarer till “Glutenfritt flätat bröd”

  1. Malin skriver: 5 juli, 2021

    Hej vad kan man använda istället för fiberhusk?


    1. Anneli Bark skriver: 24 juli, 2021

      Hej! Du kan använda finmalen psyllium från andra märken. Lindroos har en som heter premium psyllium som är den som jag använder (finns nu på Ica). Även Finax har en sort som heter psyllium.


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar