Glutenfritt frukostbröd med lingon
25 g jäst
200 g (2 dl) mjölk
200 g (2 dl) vatten
7 g (2 tsk) fiberhusk
30 g (1/2 dl) linfrön
45 g (1/2 dl) rapsolja
70 g (1/2 dl) mörk sirap (går att minska till hälften om man vill ha mindre sött bröd)
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
5 g (1 tsk) salt
390 g (6 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax
100 g (1 dl) rårörda lingon eller lingonsylt
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan.
- Vispa ner fiberhusk, linfrön, olja, sirap och havregryn. Låt svälla i 10 minuter.
- Tillsätt salt och mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar (gärna i assistent) i ca 10 minuter.
- Arbeta in lingonen mot slutet av knådningen.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Forma den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär i rutor och lägg rutorna på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.
Fler tips på gott glutenfritt bröd:
Naturligt glutenfria hönökakor
Glutenfria frukostrutor
Glutenfria lyxfrallor
Bästa glutenfria filmjölksbrödet!
Glutenfria solrosrutor i långpanna
Glutenfria tekakor
Följ mig gärna på Instagram för mer glutenfri inspiration!
8 kommentarer till “Glutenfritt frukostbröd med lingon”
Många glutenfria brödrecept (och andra recept ochså för den delen) innehåller havregryn eller havremjöl. Finns de nått man kan ersätta det mot om man inte alls klarar av havregryn/havremjöl? Så trist när man hittar ett recept som ser gott ut å inser sen att de innehåller havregryn/havremjöl..
Hej! Oftast i mina recept i alla fall går det bra att utesluta havregrynen och istället öka mängden mjöl något. Kram
Hej! Bakar dessa frallor just nu och undrar hur många ungefär som du gjort på en sats eller hur mycket en fralla väger ungefär?
Hej! Det brukar bli ca 9-12 bitar beroende på hur stora bitar man skär. Oftast gör jag 11 bitar som på bilden. Hoppas att du blev nöjd med resultatet! Kram
Du har mjölk i de flesta brödrecept.. går det byts ut? ( mjölkallergisk)
Hej! Det viktigaste är att det är vätska av något slag, det går bra att byta ut mjölk mot vatten, glutenfri havremjölk eller annan vätska. Mjölk gör att bröden blir lite mjukare bara.
Alltså detta var det godaste brödet jag tror jag någonsin har ätit! Slukade tre bitar direkt, och de var lika goda dagen efter! Detta blir en följeslagare =)
Ååh tack snälla du, vad roligt att höra! Kram