Annons

Glutenfritt frukostbröd med lingon

Saftigt och gott glutenfritt bröd med lingon och linfrön. Jag älskar smaken på det här brödet och äter det oftast till frukost med bara smör på. Lingonbröd känns extra roligt att baka nu när man kan gå ut i skogen och plocka sina egna lingon tycker jag, det är så härligt!

Glutenfria lingonrutor

Glutenfritt frukostbröd med lingon
25 g jäst
200 g (2 dl) mjölk
200 g (2 dl) vatten
7 g (2 tsk) fiberhusk
30 g (1/2 dl) linfrön
45 g (1/2 dl) rapsolja
70 g (1/2 dl) mörk sirap (går att minska till hälften om man vill ha mindre sött bröd)
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
5 g (1 tsk) salt
390 g (6 1/2 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax
100 g (1 dl) rårörda lingon eller lingonsylt

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och vispa ut jästen med vätskan.
  3. Vispa ner fiberhusk, linfrön, olja, sirap och havregryn. Låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt salt och mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar (gärna i assistent) i ca 10 minuter.
  5. Arbeta in lingonen mot slutet av knådningen.
  6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  7. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Forma den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär i rutor och lägg rutorna på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.
Annons

Glutenfritt lingonbröd

Annons
Annons

Följ mig gärna på Instagram för mer glutenfri inspiration!

Dela på:

8 kommentarer till “Glutenfritt frukostbröd med lingon”

  1. Josefine skriver: 5 november, 2019

    Många glutenfria brödrecept (och andra recept ochså för den delen) innehåller havregryn eller havremjöl. Finns de nått man kan ersätta det mot om man inte alls klarar av havregryn/havremjöl? Så trist när man hittar ett recept som ser gott ut å inser sen att de innehåller havregryn/havremjöl..


    1. Anneli Andersson skriver: 5 november, 2019

      Hej! Oftast i mina recept i alla fall går det bra att utesluta havregrynen och istället öka mängden mjöl något. Kram


  2. Selma Hoppe Adolfsén skriver: 18 januari, 2020

    Hej! Bakar dessa frallor just nu och undrar hur många ungefär som du gjort på en sats eller hur mycket en fralla väger ungefär?


    1. Anneli Andersson skriver: 19 januari, 2020

      Hej! Det brukar bli ca 9-12 bitar beroende på hur stora bitar man skär. Oftast gör jag 11 bitar som på bilden. Hoppas att du blev nöjd med resultatet! Kram


  3. Lina skriver: 17 juni, 2020

    Du har mjölk i de flesta brödrecept.. går det byts ut? ( mjölkallergisk)


    1. Anneli Bark skriver: 20 juni, 2020

      Hej! Det viktigaste är att det är vätska av något slag, det går bra att byta ut mjölk mot vatten, glutenfri havremjölk eller annan vätska. Mjölk gör att bröden blir lite mjukare bara.


  4. Sara skriver: 5 augusti, 2020

    Alltså detta var det godaste brödet jag tror jag någonsin har ätit! Slukade tre bitar direkt, och de var lika goda dagen efter! Detta blir en följeslagare =)


    1. Anneli Bark skriver: 6 augusti, 2020

      Ååh tack snälla du, vad roligt att höra! Kram


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar