Glutenfritt grötbröd i långpanna (12 rutor) 105 g (3 dl) glutenfria havregryn 500 g (5 dl) vatten 50 g smör 50 g jäst 300 g (3 dl) mjölk 10 g (1 msk) fiberhusk 30 g (2 msk) strösocker eller flytande honung 1 1/2 tsk salt 540 g (9 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax Blanda ihop havregryn, vatten och smör i en kastrull och låt koka ihop några minuter till en gröt. Ta av kastrullen från plattan och rör ner mjölken i gröten. Låt svalna tills gröten blir fingervarm (37 grader). Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad om du vill skynda på avsvalningen. Smula ner jästen i en bunke och rör ut jästen med den fingervarma gröten. Tillsätt fiberhusk, socker, salt och mjölmix. Arbeta ihop degen ordentligt, gärna i assistent. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Stjälp upp degen i en långpanna, ca 30x40 cm, smord med smör eller klädd med bakplåtspapper. Platta eller kavla ut degen så att den täcker långpannan. Skär eller sporra ut rutor i degen. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Grädda brödet i mitten av ugnen i 200 grader i ca 30-40 minuter tills det fått fin färg. [caption id="attachment_6470" align="aligncenter" width="700"] Brödet innan gräddning[/caption] [caption id="attachment_6471" align="aligncenter" width="700"] Brödet efter gräddning[/caption] Tips på fler goda glutenfria bröd: Glutenfria grötbullar Naturligt glutenfria hönökakor Glutenfri sirapslimpa Glutenfri formfranska Glutenfria frukostrutor Glutenfria tekakor med havre Glutenfritt frukostbröd med lingon