Annons

Glutenfritt grötbröd i långpanna

Det här brödet är gott, saftigt och enkelt att baka. Jag gillar att det har en skorpa på ytan och är mjukare och lite "grötigt" inuti, precis som ett äkta grötbröd ska vara.

Glutenfritt grötbröd i långpanna

Glutenfritt grötbröd i långpanna (12 rutor)
105 g (3 dl) glutenfria havregryn
500 g (5 dl) vatten
50 g smör
50 g jäst
300 g (3 dl) mjölk
10 g (1 msk) fiberhusk
30 g (2 msk) strösocker eller flytande honung
1 1/2 tsk salt
540 g (9 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax

  1. Blanda ihop havregryn, vatten och smör i en kastrull och låt koka ihop några minuter till en gröt.
  2. Ta av kastrullen från plattan och rör ner mjölken i gröten. Låt svalna tills gröten blir fingervarm (37 grader). Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad om du vill skynda på avsvalningen.
  3. Smula ner jästen i en bunke och rör ut jästen med den fingervarma gröten.
  4. Tillsätt fiberhusk, socker, salt och mjölmix.
  5. Arbeta ihop degen ordentligt, gärna i assistent.
  6. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  7. Stjälp upp degen i en långpanna, ca 30×40 cm, smord med smör eller klädd med bakplåtspapper.
  8. Platta eller kavla ut degen så att den täcker långpannan.
  9. Skär eller sporra ut rutor i degen.
  10. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
  11. Grädda brödet i mitten av ugnen i 200 grader i ca 30-40 minuter tills det fått fin färg.
Annons
Glutenfritt grötbröd i långpanna innan gräddning
Brödet innan gräddning
Annons
Nybakat glutenfritt grötbröd i långpanna
Brödet efter gräddning
Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar