Annons
Annons

Glutenfritt havrebröd i form

Glutenfritt bröd med havre som bara behöver jäsa en gång direkt i formen. Snabbt, smidigt, snyggt och gott!

2016-05-15 11_Fotor

Glutenfritt havrebröd i form
25 g jäst
400 g (4 dl) mjölk
1 msk psylliumhusk
70 g (1/2 dl) ljus sirap
45 g (1/2 dl) rapsolja
1 tsk salt
105 g (3 dl) havregryn (ren havre)
160 g (4 dl) havremjöl
240 g (4 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda

 1. Smula jästen i en bunke.
 2. Värm mjölken till 37 grader och vispa ut jästen med den.
 3. Tillsätt psylliumhusk, sirap, olja, salt och havregryn och låt svälla i 10 minuter.
 4. Tillsätt havremjöl och mjölmix och arbeta degen ordentligt med degkrokar.
 5. Häll den lösa degen i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Strö över havregryn.
 6. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
 7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
Annons

2016-05-15 11_Fotor2

Annons
Dela på:

19 kommentarer till “Glutenfritt havrebröd i form”

 1. Malin skriver: 20 maj, 2016

  Åh så gott! Det ska provas i helgen 🙂


  1. Anneli Andersson skriver: 21 maj, 2016

   Hoppas att du gillar det, lycka till!
   /Anneli


 2. Ingela skriver: 23 maj, 2016

  Hej..jag har precis rört ihop allt och lagt i springformen. Jag vägde mjölet då jag har en förmåga att misslyckas med glutenfri bakning. Det står häll den lösa degen i formen men min deg är absolut inte lös så jag får se hur resultatet blir.


  1. Anneli Andersson skriver: 23 maj, 2016

   Hej Ingela!
   Hoppas att brödet blev bra ändå, risken är att det blir torrt om degen är för fast.
   /Anneli


 3. Ingela skriver: 24 maj, 2016

  Hej Anneli…
  Jag befarade att brödet skulle bli jättetorrt jag med men det vart supergott. Sonen blev jätteglad ?Vet dock inte varför min deg blev så kompakt. Får se hur det blir nästa gång för det här brödet kommer jag absolut baka igen.


  1. Anneli Andersson skriver: 24 maj, 2016

   Vad roligt att höra att det blev bra, tack för din kommentar!
   /Anneli


 4. Monica skriver: 24 maj, 2016

  Provbakade igår, hade inte mjölmix så det räckte så jag blandade i 1 dl majsmjöl. Det blev jättebra. Blev som en ordentlig deg så jag ska även prova att göra frallor

  Jättegott bröd.


  1. Anneli Andersson skriver: 24 maj, 2016

   Vad roligt att du tyckte om brödet!


 5. Linda skriver: 25 maj, 2016

  Min deg var inte heller lös, men brödet blev väldigt gott i alla fall.


 6. Camilla skriver: 29 januari, 2020

  Jag har bakat det här brödet två gånger, med samma väldigt kompakta och fasta deg. Jag förstår inte varför den blir sådan .. har du någon idé? Brödet blir kompakt och lite smuligt men går alldeles utmärkt att äta ändå.


  1. Anneli Bark skriver: 29 januari, 2020

   Hej! Det första jag tänker är om det kanske är så att du använder fiberhusk istället för psylliumhusk. Man kan tro att det är samma sak men fiberhusk är mer finmalen är psylliumhusk och det kan påverka resultatet. Om du använder fiberhusk (Lindroos) så motsvarar 1 tsk av det ungefär 1 msk psylliumhusk (Risenta) så om du tagit 1 msk fiberhusk kan det ha påverkat resultatet. Numera använder jag nästan bara fiberhusk i mina recept men i havrebröd i form använde jag psylliumhusk.

   I övrigt kan det bero på att jäsningen inte har fungerat optimalt. Viktigt är att vätskan har rätt temperatur dvs 37 grader. Är den för varm dör jästen och är den för kall tar det längre tid att jäsa. Jag använder alltid termometer för att få rätt temperatur. Viktigt också att jästen är färsk och inte för gammal. Temperaturen i rummet påverkar också jäsningen. Ställ gärna formen på en dragfri plats i rumstemperatur, med bakduk över förstås. Är det för kallt i rummet behöver degen jäsa längre än 45 minuter.

   Jag vet inte om du väger ingredienserna när du bakar men det är ett säkert sätt att få exakt rätt mängd. Risken när man mäter upp med mått är att det blir mer eller mindre än det ska vara enligt receptet och då påverkas resultatet. I ditt fall får jag känslan att det kanske kan vara lite för mycket mjöl eller för lite vätska eftersom du beskriver att det blir smuligt.

   Hoppas att mina tips kan hjälpa dig! Kram


   1. Camilla skriver: 2 februari, 2020

    Sort tack för ditt svar! Jag är ny på att baka glutenfritt så jag har varit noga med att väga istället för att mäta som jag alltid tidigare gjort, så jag är nog ganska säker på att det är fiberhusken då, det är vad jag använt, jag visste inte att det var sådan skillnad. Skall prova igen, med rekommenderad mängd 😉 ska även för säkerhets skull mäta vätskan med temp istället för finger. 🙂
    Ha d fint!


    1. Anneli Bark skriver: 4 februari, 2020

     Det låter bra, då är det säkert där felet ligger. Lycka till nästa gång!


 7. Liza skriver: 26 maj, 2020

  Hm. Jag använde just psylliumhusk, och jag fick en stinn, hård degklump efter bara 4 dl havremjöl, fick inte ens i någon mjölmix. 5 dl vätska till 8 dl mjöl och 1 msk husk, det låter alldeles för lite i mina öron. Många verkar ju få kompakt deg. Står det fel i receptet, möjligen?


  1. Anneli Bark skriver: 27 maj, 2020

   Nu var det längesedan jag bakade det här brödet men jag tror inte att jag skrivit fel i receptet.. Det är viktigt att väga ingredienserna annars kan det lätt bli för mycket mjöl, eftersom glutenfritt mjöl lätt packas samman när man använder mått. Likaså om psylliumhusken får svälla för länge så suger det upp mer vätska och blir hårdare. Men det borde nog gå bra att använda mindre mjöl också, det är inte helt uteslutet att jag av misstag skrivit fel mängd mjölmix i receptet. Ber om ursäkt i så fall.. Kram


 8. Eva Ödling skriver: 12 juni, 2020

  Kan jag använda växtbaserad mjölk istället? T.ex. Havremjölk. Finax röda innehåller mjölk, kan jag ta Lailas blå i stället?


  1. Anneli Bark skriver: 13 juni, 2020

   Hej! Ja det borde gå bra med växtbaserad mjölk och Lailas blå mjölmix. Lycka till!


 9. Pernilla skriver: 8 maj, 2021

  Hej,
  Jag fick också en väldigt kompakt deg, gjorde två satser samtidigt och tog mer vätska till den andra. Jag vägde mjölet och där står fel i receptet! 240 g Finax mjölmix är INTE 4 dl det är 5 dl, kan vara det som är problemet?


  1. Anneli Bark skriver: 10 maj, 2021

   Hej, Det var tråkigt att höra. Jag har använt 240 g mjölmix i receptet, jag väger alltid. Jag har själv inte mätt upp antalet dl utan utgått från att det är 4 dl eftersom det står på förpackningen att 1 dl väger 60 gram. Det jag kan tänka mig annars kan vara problemet är vilken husk/psyllium du använt. Till det här receptet vill jag minnas att jag använt Risentas psylliumhusk (tror att den inte finns längre). Jag funderar på om det kan vara så att den är mer grovmalen än tex Fiberhusk och att det därför inte behövs lika mycket om man använder någon annan husk. Det är dock bara en tanke. Ledsen att resultatet inte blev som väntat! Mvh Anneli


Annons

Laddar