Följ mig på Instagram, Facebook och Pinterest för mer glutenfri inspiration och fler glutenfria recept. Glutenfritt julbröd i långpanna 200 g (2 dl) mjölk 200 g (2 dl) vatten 20 g (ca 1 1/2 msk) potatismjöl 25 g jäst 40 g (2 msk) mörk sirap 1 tsk salt 1 msk brödkryddor (färdig blandning eller 1 tsk anis + 1 tsk fänkål + 1 tsk kummin) 1/2 tsk malen kryddnejlika 1 ägg 50 g (1 dl) bovetemjöl 450 g (7 1/2 dl) mjölmix, tex Semper Mix Vispa ihop mjölk, vatten och potatismjöl i en kastrull och koka upp under vispning tills vätskan tjocknar. Låt svalna till 37 grader. Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad om du vill snabba på processen. Smula ner jästen i en bunke och vispa ut den med ca 1 msk kallt vatten. Vispa sedan ner den tjocka degvätskan. Tillsätt sirap, salt, kryddor, ägg och mjöl. Arbeta ihop degen i assistent eller med elvispens degkrokar. Degen ska vara lös, som en tjock smet. Häll degen i en liten långpanna (jag har använt en som är 25x30 cm men det går också bra att använda en större långpanna och få fler men inte lika tjocka rutor) klädd med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter. Pensla eventuellt brödet med en blandning av lika delar sirap och vatten direkt när det tagits ut ur ugnen, för att få en fin yta. Låt brödet svalna på galler under bakduk och skär det sedan i rutor. Tips på fler glutenfria bröd som passar bra till jul: Naturligt glutenfritt julbröd Glutenfritt vörtbröd Glutenfria hålkakor Glutenfritt julbröd Glutenfritt snabbt vörtbröd Glutenfri kavring som på restaurang Glutenfria snabba julfrallor Glutenfria pepparkaksbröd