Annons

Glutenfritt kalljäst bröd

Här kommer ett grundrecept på kalljäst bröd som blir luftigt och lite segt och gott, det påminner om ciabatta tycker jag. Degen görs snabbt och enkelt på kvällen och bakas ut lika snabbt på morgonen. Perfekt när du inte har så mycket tid på morgonen men ändå vill njuta av nybakat bröd till frukost.

Glutenfritt kalljäst bröd

Glutenfritt kalljäst bröd
12,5 g (1/4 paket) jäst
300 g (3 dl) kallt vatten
15 g (1 msk) rapsolja
3/4 tsk salt
360 g (6 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax röda
Glutenfri mjölmix till utbakning

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.
  3. Rör ner olja, salt och mjölmix. Degen ska bli lös, nästan som en smet.
  4. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt stå i kylskåpet över natten eller ca 12 timmar.
  5. Ta fram degen ur kylskåpet och sätt ugnen på 250 grader.
  6. Stjälp upp den lösa degen på ett bakbord mjölat med mjölmix.
  7. Dela degen i 8 bitar och forma till bröd. Försök att arbeta degen så lite som möjligt.
  8. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt vila tills ugnen blivit varm, ca 10 minuter.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Glutenfri deg innan jäsning
Degen innan jäsning
Annons
Annons
Glutenfri deg efter jäsning
Degen efter en natts jäsning
Glutenfri deg på bakbord
Degen innan utbakning
Kalljäst glutenfritt bröd innan gräddning
Bröden innan gräddning
Annons
Glutenfritt kalljäst bröd efter gräddning
Bröden efter gräddning

Glutenfritt kalljäst bröd

Glutenfritt kalljäst bröd på fat

Annons
Dela på:

Annons

Laddar