Glutenfritt långpannebröd med frön
50 g jäst
400 g (4 dl) mjölk eller vatten (jag brukar ta hälften av varje)
10 g (1 msk) fiberhusk
70 g (1/2 dl) mörk sirap (går att utesluta eller minska om du vill ha ett mindre sött bröd)
45 g (1/2 dl) rapsolja
1 tsk brödkryddor (går att utesluta men ger god smak)
1 tsk salt
25 g (1 1/2 dl) pofiber
65 g (1 dl) solrosfrön eller andra frön
125 g (2 1/2 dl) bovetemjöl eller durramjöl
240 g (4 dl) glutenfri mjölmix, tex Finax ljus eller grov
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Värm vätskan till 37 grader och vispa ut jästen med den så att den löser sig.
- Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
- Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop degen med degkrokar, gärna i assistent.
- Bred ut den kladdiga degen i en liten långpanna, min är 25×30 cm, klädd med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter. Låt svalna och skär sedan brödet i rutor.
Tips på fler bröd som bakas i långpanna eller form:
Glutenfria solrosrutor i långpanna
Naturligt glutenfritt långpannebröd
Glutenfritt bröd i form
Glutenfri formfranska
Bästa glutenfria filmjölksbrödet!
Glutenfria frukostrutor
Glutenfria hönökakor i långpanna