Annons

Glutenfritt linfröbröd i långpanna

Gott och luftigt glutenfritt bröd med linfrön. Brödet bakas snabbt och enkelt i långpanna och behöver bara jäsa en gång, direkt i långpannan.

Jag gillar sådana här typer av bröd som inte kräver någon större ansträngning att baka. Det här brödet känns nästan som om det bakas av sig självt och dessutom blir det jättegott, mjukt och luftigt!

Rutor av glutenfritt linfröbröd upplagda på ett fat.

Glutenfritt linfröbröd i långpanna (12-16 rutor)
25 g jäst
500 g (5 dl) vatten eller mjölk (jag brukar ta hälften av varje)
15 g (1 1/2 msk) fiberhusk
30 g (1/2 dl) hela linfrön
70 g (2 dl) glutenfria havregryn
45 g (1/2 dl) rapsolja
35 g (1/4) dl mörk sirap
1 tsk salt
100 g (2 dl) durramjöl (går att byta ut mot mjölmix)
330 g (5 1/2 dl) glutenfri mjölmix, fin eller grov (jag använder Finax)

Annons
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm vätskan till 37 grader. Använd gärna en termometer för att få bäst resultat med jäsningen.
  3. Vispa ut jästen med vätskan. Vispa ner fiberhusk, linfrön och havregryn och låt svälla i 10 minuter.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen. Det går lättast i assistent eller med elvispens degkrokar.
  5. Platta ut den kladdiga degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Det går lättast med fuktade händer eller en fuktad slickepott eller liknande.
  6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
  7. Grädda brödet i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.

Deg till glutenfritt linfröbröd i långpanna innan gräddning.Degen efter jäsning men innan gräddning.

Annons

Nygräddat glutenfritt linfröbröd i långpanna.Brödet direkt efter gräddning.

Annons

Glutenfritt linfröbröd som bakats i långpanna med en bit uppskuren.

Bitar av glutenfritt linfröbröd i långpanna på ett fat, en bit är delad mitt itu.

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar